Thajský premiér vyhlásil výjimečný stav

8. 4. 2010

Thajský premiér Abhisit Vejjajiva vyhlásil kvůli opozičním protestům v hlavním městě Bangkoku výjimečný stav. V televizním projevu prohlásil, že poskytnutí dalších pravomocí bezpečnostním složkám napomůže obnovení pořádku.

Výjimečný stav byl vyhlášen poté, co tisíce demonstrantů v rudých oděvech vnikly do parlamentu a přinutily poslance k útěku. Protestující požadují rezignaci premiéra a vypsání voleb. Země se zmítá v politické nestabilitě již od svržení vlády v roce 2006. Od roku 2008 byl v Bangkoku vyhlášen výjimečný stav již počtvrté.

Vláda původně vyzvala bezpečnostní složky, aby proti demonstrantům nepoužívaly sílu, a ti rovněž prohlásili, že jejich demonstrace budou nenásilné. Podle premiéra však po vniknutí do parlamentu už demonstrace nelze považovat za nenásilné a je třeba obnovit kontrolu nad situací.

Výjimečný stav platí v hlavním městě Bangkoku a okolí, ale není jasné, jak se v praxi projeví. Teoreticky mají bezpečnostní složky rozsáhlé pravomoci, platí zákaz veřejných shromáždění více než pěti lidí. V ulicích ovšem zůstávájí tisíce opozičních aktivistů a nezdá se, že by měly protesty skončit. Opozice považuje vládu za nelegitimní, protože se k moci dostala s pomocí armády. Podle vládních představitelů se úřady pokusí protestující rozehnat a zadržet.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 8.4. 2010