Senzace v Jižní Africe:

Paleoantropologové objevili nového předchůdce člověka

9. 4. 2010

Vědci nyní věří, že nalezli odpověď na dlouho nejasnou otázku, kdo byl přímým předkem rodu Homo. V JAR byly totiž objeveny dva miliony let staré kosti dosud neznámého druhu opočlověka.

Doposud v prehistorickém rodokmenu lidské evoluce panovaly značné nejasnosti o tom, kdy a jak rod Homo vlastně vznikl. Vědci se na základě posledních nálezů domnívají, že rozhodující byla doba před dvěma až třemi miliony let. Právě tehdy měl vzniknout člověk vyznačující se velkým mozkem a výrobou nástrojů.

Nové kosterní nálezy chlapce a ženy objevené nedaleko Johannesburgu synkem paleoantropologa Lee Bergera údajně umožňují vyplnit prázdné místo v lidském rodokmenu. Dva roky po nálezu byly výsledky výzkumu publikovány v časopise Science. Nově objevený druh nese název Australopithecus sediba. Výraz "sediba" pochází z jazyka Bantu Sesotho a znamená něco jako "zdroj".

Kostry nesou řadu rysů typických spíše pro opice, včetně dlouhého předloktí svědčícího patrně o pohybu po stromech, a tvarování lebky. Překvapivě však i kosti nohou jsou poměrně dlouhé, velmi pravděpodobně tedy tito tvorové mohli chodit vzpřímeně.

Okamžitě po zveřejnění výsledků výzkumu ovšem mezi vědci propukly spory o to, zda Australopithecus sediba byl "chybějícím článkem", australopithekem, nebo již patřil k rodu Homo.

Podrobnosti v němčině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 9.4. 2010