Polsko přišlo o celé velení armády

11. 4. 2010

KD│ Kromě osmi členů posádky havarovaného letounu a celé řady nejvyšších ústavních a hospodářských činitelů v sobotu ráno nedaleko Smolenska zemřeli také: Náčelník generálního štábu Polské armády generál Franciszek Gągor, velitel pozemních sil generál Tadeusz Buk, velitel vojenského námořnictva kontraadmirál Andrzej Karweta, velitel speciálních sil generál Vladimir Potasiński, šéf operačního velení Polské armády generál Bronislaw Kwiatkowski a velitel letectva generál Andrzej Błasik. Byli zabiti i náměstek ministra národní obrany Stanislaw Komorowski a polní biskup Polské armády Tadeusz Płoski. Až dosud bylo běžnou praxí, že se ceremonií v Katyni, kde byly za 2. světové války postříleny desítky tisíc polských válečných zajatců, účastnilo prakticky celé velení ozbrojených sil.

Polská armáda nemá žádná závazná pravidla pro společné vojenské lety. Ale nejen polská politická třída je leteckými katastrofami v posledních letech postihována opakovaně: V prosinci 2003 se zřítil vrtulník s premiérem Leszkem Millerem na palubě a nyní zahynul prezident. Po nedávné katastrofě polského vojenského letounu CASA bylo i armádě důrazně doporučeno, aby všichni velitelé nelétali jediným strojem. Těžko tedy nalézt rozumné vysvětlení pro to, proč k tomu nyní došlo. Podle mluvčího ministerstva obrany Janusze Sejmeje se tak stalo na výslovnou žádost prezidenta.

Běžné fungování polské armády nebylo tragédií přerušeno. Generálové, s nimiž hovořili novináři Gazety Wyborczej, zdůraznili, že velení polských ozbrojených sil automaticky převzali zástupci velitelů jednotlivých druhů vojsk. Všude již pracují krizové štáby, které se zabývají mimo jiné zabezpečením dokumentů souvisejících s bezpečností státu, a také pomocí pro rodiny pozůstalých a organizací vojenských pohřbů. Nedošlo k žádnému zvýšení pohotovosti polské armády.

Generální štáb v současnosti řídí generálporučík Mieczyslaw Stachowiak, pozemním silám velí generál Edward Gruszka, který je vedle toho na plný úvazek náčelníkem štábu velitelství pozemních sil. Ministr obrany Bogdan Klich vyjádřil soustrast rodinám obětí. Vlajky ve všech jednotkách i na lodích byly staženy na půl žerdi.

Podrobnosti v polštině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 9.4. 2010