Malý volební mandát "uvrhne Británii do řeckého chaosu"

11. 4. 2010

Pokud Labouristická či Konzervativní strana vyhraje britské všeobecné volby, které se budou konat 6. května 2010, jen velmi těsnou většinou a získá jen minimální mandát v parlamentě, a přesto se pokusí v zemi prosadit drakonické škrty ve veřejných výdajích, vyvolá to v Británii "nepokoje jako v Řecku", obává se šéf strany Liberálních demokratů Nick Clegg.

V britských ulicích by mohly vzniknout "vážné sociální nepokoje", pokud vláda, která nezíská řádný volební mandát, zvýší daně, začne propouštět zaměstnance ve veřejných službách a zmrazí mzdy.

Clegg dodal, že "je naprosto zjevné", že nerozhodný parlament, v němž by politické strany byly nuceny navzájem spolupracovat, by byl pro Británii prospěšný. Alternativou by totiž byla vláda, která nebude mít ve velké části Británie podporu a to v době, kdy je zapotřebí mimořádných opatření k snížení státního deficitu.

Clegg varoval, že k tomu by měl v Británii existovat spravedlivější hlasovací systém. Poukázal na to, že r. 2005 Labouristická strana vyhrála volby s podporou pouhých 22 procent oprávněných voličů.

"Představte si, že by konzervativci vyhráli absolutní většinu v zemi na základě podpory 25 procent oprávněných voličů," řekl Clegg. "A pak do týdne či čtrnácti dnl se obrátí a řeknou, že zvýší DPH na 20 procent, začnou vyhazovat z práce učitele, policisty a snižovat náklady ve veřejném sektoru. Myslím si, že když si nedáte pozor, rychle vzniknou v Británii sociální nepokoje jako v Řecku. Takže varuji všechny, kdo si myslí, že stará politika ještě funguje, dávejte si pozor na to, co způsobíte."

Minulý měsíc vyvolaly stávky a protesty proti drsným škrtům řecké vlády v Řecku chaos. V Athénách demonstrovalo proti vládě 10 000 lidí.

Podle průzkumu veřejného mínění bulvárního listu News of the World poklesla podpora pro britské konzervativce od ledna o 4 body na 36 procent, labouristé mají stále podporu 37 procent a liberální demokraté 19 procent. To by v nynějším systému znamenalo, že konzervativci získají v parlamentě 308 křesel, ale nikoliv většinu. Labouristé 248 křesel a liberální demokraté 61. Podle průzkumu YouGov pro Sunday Times poklesl minulý týdenb náskok konzervativců z 10 na osm bodů. Konzervativci mají prý podporu 40 procent, labouristé zvýšili svou podporu o tři body na 32 procent a liberální demokraté mají podporu 18 procent (o dva body poklesla).

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 9.4. 2010