Střet v mezích?

11. 4. 2010 / Boris Cvek

Snad díky formě, kterou dnes Václav Moravec ve svém pořadu zvolil, se podařilo větší část předvolebního střetu mezi lídry ČSSD a ODS udržet v mezích. Témata byla podle mého názoru vhodně volena, podařilo celkem odstínit předvolební demagogii obou stran a Paroubek i Nečas, dokud byli drženi v kadlubu formy, mi přišli oba sympatičtí a celkem kultivovaní.

Bohužel se občas vymkli, skákali si do řeči jako úplní hulváti, čehož vrcholem bylo vytahování papírů s čísly a vedení monologů bez ohledu na to, že divák místy nemohl rozumět ani slovo (pusťte si níže uvedené video od 36. minuty). Člověk by řekl, že jde o frašku a oba politici si to představení přichystali, aby parodovali sami sebe a českou politiku vůbec.

To vytahování papírů s čísly a grafy, na něž si přece může napsat každý, co chce, je obrovský nešvar politických diskuzí. Je to opravdu něco, co by mohlo zabírat na voliče? Přesvědčíte střední třídu a středové voliče takovým způsobem, aby vás volili?

Obrovský kontrast mezi debatou lídrů dvou největších politických stran v situaci, kdy je někdo nutí k inteligentní formě, a v situaci, kdy shodí moderátorská pouta, je velkým svědectvím o podstatě naší politiky. Je zajímavé, že žádný z obou politiků nevyužil řádění toho druhého k tomu, aby ho ztrapnil - naopak vrhnul se do bahna ztrapnit se s protivníkem taky. Ani z těch věcných úseků debaty ale nic zásadního nevyplynulo: všichni jako vždycky chtějí bojovat proti korupci, přirozeně se liší různé politické priority, Paroubek zmínil poplatky a třinácté důchody, Nečas zase nebyl schopen vyjmenovat stínové ministry, protože je v čele ODS jen chvíli (a nikdo neví, na jak dlouho) a protože potenciální ministři, jako třeba Ivan Langer, mohou ze dne na den padnout ještě před volbami.

Oba pohřbili státní maturity, asi se to teď hodí. Nečas se chvástal, že ODS byla vždy proti, ale Miroslava Kopicová, bývalá ministryně školství v první Topolánkově vládě a nyní opět na tomtéž postu za ODS ve Fischerově vládě, státní maturity přece prosazovala a dnes vypadá jako úplný šašek. Státní maturity má dokonce Fischerův kabinet, podporovaný ODS a ČSSD, ve svém programovém prohlášení. No ale co na tom, že?

Oba lídři mluvili o většinové vládě, avšak divil bych se, kdyby opravdu věřili, že se jim podaří sestavit vládu s výrazným mandátem. Volby vlastně až zas tak důležité nebudou, spíše půjde o povolební vyjednávání a Paroubek snad proto ocenil Nečasových osmnáct let zkušeností v domácí politice (pokud Nečas vůbec zůstane v čele své strany i po volbách).

Záznam první hodiny dnešních Otázek Václava Moravce (šou začíná v 36. minutě a trvá asi minutu) je ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 9.4. 2010