Británie schválila "drakonický zákon proti svobodě internetu"

12. 4. 2010

Na poslední chvíli před rozpuštěním Dolní sněmovny prosadila spěšně britská labouristická vláda s pomocí Konzervativní strany kontroverzní zákon se zavádějícím názvem "Zákon o digitální ekonomice". Zákon vejde v platnost po pouhé dvouhodinové debatě v poloprázdném parlamentě. Vláda sice odstranila navrhovaný odstavec 18, který jí měl poskytnout absolutní pravomoc při likvidování internetových serverů, avšak nahradila ho dodatkem k odstavci 8 nového zákona. Nový dodatek umožňuje ministru průmyslu zablokovat "ty internetové servery, o nichž soud rozhodl, že jsou zneužívány, nebo je pravděpodobné, že by mohly být zneužívány v souvislosti s činností, která porušuje autorská práva".

Liberálnědemokratický poslanec John Hemming protestoval, že by to mohlo znamenat zákaz serveru Wikileaks, který často zveřejňuje protivládní informace, i když dodržuje zákon o autorských právech. Stephen Timms jménem vlády konstatoval, že by si nepřál, aby byl server Wikileaks zlikvidován, ale nezaručil, že se to nestane.

Don Foster, liberálnědemokratický mluvčí pro kulturu, média a sport, protestoval, že formulace je příliš široká: "Mohlo by se to týkat firmy Google," stěžoval si a dodal, že formulace "je pravděpodobné, že by mohly být zneužívány" znamená, že internetový server může být zakázán na základě toho, co se o něm předpokládá, namísto na základě toho, co server dělá.

Četní poslanci si stěžovali, že je tento zákon příliš důležitý a jeho dopad příliš velký na to, aby byl rychle "prohnán" parlamentem těsně před volbami. Avšak labouristická vláda neustoupila.

Velmi ostře proti novému zákonu protestoval britský ultrapravicový blogger, zjevně spojený s britskou fašistickou British National Party. Blogger - právem - obvinil nezvoleného ministra průmyslu a školství (!) lorda Mandelsona, že se už řadu měsíců snaží ochromit nezávislost britské internetové infrastruktury. I čtenáři výše citovaného článku v deníku Guardian na fóru k jeho textu doslova zuří.

Podle nového zákona, argumentuje blogger z BNP, budou také uživatelé internetu odpojeni na dobu neurčitou a budou pokutování částkou 50 000 liber bez důkazů či soudu, pokud si stáhnou hudbu či film, které jsou chráněny copyrightem. Poskytovatelé internetových služeb budou muset dohlížet na své zákazníky a sledovat, jaké servery si otvírají. Firmy, které odmítnou spolupracovat v této věci s vládou, mohou být pokutovány až částkou 250 000 liber.

Mandelson zahájil útok proti svobodnému internetu v Británii poté, co strávil čtrnáctidenní luxusní dovolenou v rezidence Nata Rothschilda na Korfu s multimilionářem Davidem Geffenem z nahrávací hudební společnosti.

Více než 20 000 britských občanů protestovalo proti navrhovanému zákonu u svých poslanců, avšak marně.

Zdroj ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 12.4. 2010