Izraelská armáda si vymínila právo deportovat desetitisíce Palestinců ze Západního břehu

13. 4. 2010 / Daniel Veselý

Izrael se v poslední době chová jako smyslů zbavený. Jeho vrcholní přestavitelé téměř na denním pořádku vyhrožují vojenským útokem nejen Íránu, ale také Libanonu, Sýrii a Gaze ZDE.

Izraelská vláda je na kordy dokonce i se svým prominentním mecenášem Spojenými státy kvůli plánované výstavbě 1.600 bytových jednotek ve Východním Jeruzalémě, což kritizují i zastánci izraelské politiky s tím, že budování dalších židovských osad na palestinském území představuje závažnou překážku v tzv. blízkovýchodním mírovém procesu.

Je však velmi nepravděpodobné, že by se ocelové pouto mezi Washingtonem a Tel Avivem mohlo navzdory zdánlivě vyhrocené při zcela přetrhnout. Ani nové vojenské nařízení vydané izraelskou armádou, podle nějž mohou být desítky tisíc Palestinců žijící na Západním břehu deportovány či uvězněny až na sedm let ZDE, toto spojenectví závažněji neohrozí.

Toto zařízení vstoupí v platnost již tento týden, jak 11. dubna v listu Haaretz píše uznávaná izraelská novinářka Amira Hass. Izraelská armáda hodlá Západní břeh vyčistit od "infiltrátorů", což je poněkud vágní terminus technicus, neboť podle nových pravidel mohou být za infiltrátory považováni všichni Palestinci, kteří nemají doklady či jiné dokumenty vydané izraelskými úřady, včetně Palestinců, kteří se na Západním břehu narodili. V první řadě deportaci čelí Palestinci z Gazy nebo jejich manželé a manželky cizí národnosti. Společné prohlášení deseti izraelských lidskoprávních těles včetně organizací B'tselem či Rabíni za lidská práva izraelskou vládu vyzývá, aby toto nařízení odvolala mimo jiné s následujícím odůvodněním: "Tyto regulace jsou formulovány natolik široce, že armádě teoreticky umožňují vysídlit ze Západního břehu téměř všechny palestinské obyvatele ZDE."

Zdá se, že další krok k naprostému vylidnění Judey a Samaří, jak Izraelci nazývají Západní břeh Jordánu, který považují za součást své biblické domoviny, přestože tohle území podle mezinárodního práva patří Palestincům, se dostává do rychlejší fáze "vraždy národa" (N. Chomsky) či "pomalé genocidy" (IIan Pappé).

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 13.4. 2010