Britští liberální demokraté:

Labouristická strana omezuje demokratické svobody

14. 4. 2010

Nick Clegg, šéf britských liberálních demokratů, zveřejní ve středu předvolební manifest Liberálně demokratické strany, který obsahuje ostrou kritiku britských labouristů za to, že v Británii potlačují občanské svobody a lidská práva. V důsledku této kritiky je tedy zřejmě nepravděpodobné, že by liberální demokraté s labouristy po volbách spolupracovali ve vládě.

Clegg sdělil listu Guardian, že je šokován, že labouristický předvolební manifest neobsahuje vůbec žádnou zmínku o občanských právech. Zdůraznil, že liberální demokraté plánují zrušit příští generaci biometrických pasů a jejich komunikační základnu.

Clegg konstatoval: "Dokazuje to, jak autoritářská je Labouristická strana, že ve svém předvolebním manifestu se ani jednou nezmiňuje o občanské svobodě. Občanské svobody jsou přímou součástí programu liberálních demokratů. Tvrzení Gordona Browna, že je jeho strana pokroková, je naprostým výsměchem, vzhledem k tomu, že se jeho strana obrátila k základnímu kameni pokrokové politiky zády. Propast mezi liberálními demokraty a labouristy ohledně občanských svobod je tak hluboká jako byla na vrcholu Blairova autoritářského populismu.

Liberální demokraté argumentují, že zrušení nové generace biometrických pasů ušetří Británii 3 miliardy liber. Je to jediná strana, která na to poukázala. Liberální demokraté také požadují regulaci užívání průmyslové televize v britských ulicích, opatření proti sledování občanů a nové předpisy, které mají zabránit nespravedlivým deportacím lidí do USA.

Liberální demokraté chtějí omezit právo soudu umlčovat novináře soudními příkazy a zavést opatření na ochranu svobody projevu a investigativní novinářské práce.

Clegg chce také zrušit právo úřadů odebírat nezletilým školním dětem otisky prstů bez vědomí rodičů a slibují, že obnoví právo veřejných protestů pozměněním Zákona o veřejném pořádku tak, aby bylo možné pořádat nenásilné demonstrace.

Strana liberálních demokratů chce reformovat anglické a welšské zákony o pomluvě. Korporace budou muset dokázat, že byly pomluvou poškozeny a budou muset dokázat zlou vůli či nepořádnou práci, mají-li mít právo stíhat novináře u soudů.

Clegg chce také zakázat soudní příkazy, v jejichž rámci je dnes v Británii možné použít tajných důkazů pro zatýkání občanů a snížit dobu vazby před soudem na maximum 14 dnů.

Clegg také chce zrušit komunikační databázi, v níž mají firmy povinnost ukládat informace o emailech všech Britů a o tom, jaké internetové stránky si otvírají, včetně kontaktů na Facebooku. Labouristická strana plánuje vytvoření obří ústřední databáze, kde se mají ukládat informace o všech telefonních hovorech občanů, o jejich esemeskách, o jejich emailech a o tom, jaké internetové stránky si otvírají.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 14.4. 2010