Angličtí vědci obviňování z "falšování" údajů o globálním oteplování byli očištěni

14. 4. 2010

Klimatologové z University v East Anglia, kteří byli obviňováni z úmyslného zkreslování faktů o globálním oteplování na základě ukradených emailů byli nyní očištěni druhým ze tří oficiálních vyšetřování této aféry.

Vyšeřovací komise, jíž předsedal bývalý šéf výboru pro vědu v britské Horní sněmovně Lord Oxburgh měla zadání od University of East Anglia, aby zkontrolovala výsledky vědeckého výzkumu její klimatologické jednotky.

Práce této klimatologické jednotky se stala od listopadu 2009 terčem intenzivního zkoumání poté, co kdosi ukradl tisíce soukromých emailů, vyměńovaných mezi těmito vědci, a umístil je na internet.

Na tiskové konferenci ve středu konstatoval lord Oxburgh: "Ať se psalo v těch emailech cokoliv, vědecký výzkum byl, jak se zdá, proveden férově a správně," i když jeho komise kritizovala vědce za to, že občas nepoužívali nejlepších statistických technik.

Závěr vyšetřování zní: "Nezjistili jsme žádné důkazy úmyslného vědeckého podvádění v žádné práci Klimatologické jednotky. Kdyby k podvádění docházelo, je pravděpodobné, že bychom ho objevili. Nalezli jsme skupinu vědců, pracujících s velkým nasazením, i když někdy trochu dezorganizovaně. Tito vědci naprosto nebyli připraveni na to stát se ohniskem veřejného zájmu. Jak je tomu běžné ve většině malých výzkumných jednotek, jejich interní procedury byly relativně neformální."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 14.4. 2010