Sovětské manýry Baracka Obamy

15. 4. 2010

Světoví politici, kteří se účastnili ve Washingtonu Obamova jaderného summitu, zjevně z něho museli získat dojem, že se schůzka koná v Moskvě za sovětské éry, píše komentátor listu Washington Post Dana Milbank. Politikové přijeli totiž do Washingtonu, který byl v totálním vojenském obležení. Uprostřed toho vojenského tábora byl Obama, který ukazoval nejvýznamnějším světovým diktátorům, jak se vyhnout svobodnému tisku.

Jedinou součástí summitu, viditelnou veřejnosti, kromě závěrečné tiskové konference, bylo Obamovo osmiminutové úvodní slovo, které skončilo větou: "Teď si dáme několik okamžiků pauzu, aby novináři mohli před naším prvním zasedáním odejít."

Zahraniční reportéři poprvé přiznali washingtonským novinářům, že ta slavná americká svoboda projevu zase není tak slavná. Yaseem Alamiri ze Saúdské tiskové kanceláře taky napsala, že reportéři byli na summitu celé dvě minuty. Nadia Bilbassy z arabské televize MBC TV uvedla ve své reportáži o Obamově setkání s jordánským králem: "Byli jsme tam asi 30 vteřin, takže jsem si ani nevšimla, jakou barvu měly kravaty obou prezidentů. Myslím, že král měl modrou."

Dokonce i čínský prezident Hu Jintao hovořil otevřenějí než Obama. Japonská reportérka Michelle Jamrisko napsala, že Hu při svém setkání s Obamou hovořil s čínskými novináři volně čínsky, zatímco Obama řekl jen: "Děkuji vám."

Obamův oficiální program na úterý by býval potěšil ústřední výbor Čínské komunistické strany. Cituji: "Pan prezident se setká během pracovního oběda s šéfy delegací. Novinářům nepřístupno. Pan prezident se setká s tureckým premiérem Erdoganem. Novinářům nepřístupno. Pan prezident se bude účastnit druhého plenárního zasedání summitu o jaderné bezpečnosti. Novinářům nepřístupno."

Reportéři, dokonce i ti, kteří už pracují ve Washingtonu dvacet let, tvrdí, že nikdy nic takového nezažili. Stěžovali si vládě i prezidentovu tiskovému tajemníku Robertu Gibbsovi.

Na konci summitu odpovídal Obama 20 minut na otázky reportérů. Byly to tvrdé a skeptické otázky, které zlikvidovaly banální oficiální frázovitá komuniké. Novináři poukázali na to, že dohody o nešíření jaderných zbraní nejsou závazné, že se Čína odmítá jasně vyjádřit, zda podpoří sankce proti Íránu, a vyvíjeli nátlak na Obamu, že se mu nepodařilo zastavit severokorejský jaderný program. Reportér Scott Wilson z Washington Postu se Obamy zeptal, zda bude požadovat od Izraele, který na jaderný summit vůbec nepřijel, aby veřejně deklaroval, kolik má jaderných zbraní.

"K izraelskému programu se nebudu vyjadřovat," řekl Obama.

Nepřekvapuje to. Ale je přesto důležité, že ta otázka byla vznesena.

Zdroj v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 15.4. 2010