Palestinci jsou také lidi

16. 4. 2010

tisková zpráva

V neděli 18.4. se skupina aktivistů zabývající se lidskými právy na okupovaných palestinských územích připojí k akci "Kulturou proti antisemitismu a neonacismu" pořádané Mezinárodním křesťanským velvyslanectvím v Jeruzalémě. V duchu hlavního hesla pochodu "všichni jsme lidi" poukážeme na porušování lidských práv na okupovaných územích a na život Palestinců za vojenské okupace.

Naší přítomností chceme vyjádřit podporu boji proti antisemitismu, nesnášenlivosti, agresivitě a nevědomosti. Zároveň však chceme upozornit na uplatňování dvojích standardů v přístupu k Palestincům, kteří denně čelí agresivitě, rasismu a jiným formám útlaku ze strany státu Izrael.

Jak například dokumentuje zpráva vyšetřujícího soudce OSN, Richarda Goldstonea, Izrael se na přelomu roku 2008/2009 během vojenské agrese v pásmu Gazy ve velkém rozsahu dopustil válečných zločinů včetně použití bílého fosforu při bombardování civilního obyvatelstva. K de facto stejným závěrům došly i lidsko-právní organizace jako Amnesty International a Human Rights Watch.

Při nedělním pochodu chceme poukázat i na to, že cesta za dosažením míru na Blízkém východě nevede přes válečné zločiny a etnické čistky a není možná bez dodržování mezinárodních rezolucí a základních lidských práv Palestinců, včetně práva na sebeurčení. Svou účastí na této akci chceme vyjádřit podporu palestinským aktivistům, kteří cestou nenásilného odporu bojují za dosažení spravedlnosti ale i stále rostoucímu počtu izraelských a židovských organizací po celém světě, které jsou nedílnou součástí mezinárodního hnutí odporu.

SPOLEČNĚ PROTI ANTISEMITISMU, SPOLEČNĚ PROTI OKUPACI PALESTINY

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.4. 2010