"Vy všichni Češi smrdíte a ještě k tomu jste rasisti"

19. 4. 2010 / Ivan Odilo Štampach

Novinářskou serióznost Fabiana Golga nezachrání poslední věta z jeho článku, již jsem samozřejmě nepřehlédl. Její vyznění je jasné: Vy Češi všichni smrdíte a ještě jste k tomu rasisti. Jestli, jak tvrdí pan Čulík, účelem článku Fabiana Golga bylo ukázat lidem, "jak se asi cítí Romové, když jsou uráženi na základě vlastností, které nesporně existují u části příslušníků jejich komunity, ale ne u všech," pak se to tedy autorovi nepodařilo. Jeden ze čtenářů, Ivan Štampach, a s ním další, kteří reagovali, nejsou takoví hlupáci, aby nepochopili poselství Golgova textu. Je však možné, že chtěl říct něco opačného, než, co svým článkem doopravdy řekl. Třeba zamýšlel rasistickým textem vyjádřit své antirasistické smýšlení. Nebudeme tu však asi řešit otázku, kde je hlavní potíž, zda v Golgově šovinismu nebo v jeho špatné stylistice.

Já, pane Čulíku, jezdím pražskými tramvajemi několikrát denně. Sotva je den v roce, kdy bych nejel aspoň dvakrát. Jezdím také autobusy, trolejbusy (v jiném městě) a dvakrát týdně tam a zpět vlaky. Myslím, že mi v mém pokročilém věku čich ještě, na rozdíl od jiných smyslů, neselhává a pokud někdy někdo opravdu smrdí, tak na něm obvykle není poznat národnost. Nemá na čele napsáno, jak se etnicky identifikuje, jaký je jeho či její mateřský jazyk, případně jsou má státní příslušnost. Bývá to zjevně člověk chudý, který prostě nemá kde se denně sprchovat.

Ten smrdící spolucestující je možná jen konzervativní a dělá to tak, jak to dělala generace mých rodičů a ještě já v mládí, že jsme se sprchovali jednou týdně, v sobotu, když se zatopilo pod kotlem a ohřála se voda na koupání celé rodiny. Dnešní každodenní sprchování a třeba i několikrát denně je neurotickým projevem bohaté společnosti, jíž už přirozený lidský pach smrdí. Denní sprchování a praní je zároveň vypouštěním tun "hygienických" chemikálií do přírodního koloběhu. A tisíců tun topných zplodin vytvořených ohřevem vody. Antiseptičtí lidé bez přirozeného pachu, to jsou chodící roboty, lidé, kteří ztratili kontakt se svou tělesností. Jsou bohatí čistí a voňaví. Můj starý známý, v devadesátých letech diplomat, jim říká "navonění kravaťáci."

Golgo svým článkem nic neanalyzuje, to je, pane Čulíku, dodatečné ospravedlňování něčeho, co je neospravedlnitelné. Jen hlupák by pokládal jeho ostře polemickou noticku za publicistickou analýzu. Je to ryze subjektivní projev povýšenosti nad námi, jeho hostiteli.

S tím typem rasismu, který přičítám Golgovi, jsem dobře obeznámen. Je to ve skutečnosti rasismus stejně málo, jako je vztah české populace k romské komunitě. Romové a Češi patří ke stejné bílé rase a jazykově ke stejné indoevropské rodině jazyků. Ano, Romové i my jsme dokonce Árijci, je-li už potřebné toto strašidlo odněkud vyvolávat. Golgův rasismus je svérázným "rasismem" bohatých, kterým my chudí smrdíme. Smrděli by mu i Brazilci ze slumů a původní obyvatelé Brazílie z amazonských pralesů. Ti se také denně nesprchují. A mnoho Čechů se stejně opovržlivě chová k Romům jako k "bílým" bezdomovcům. Kdyby to někomu opravdu stálo za to, tak by to analyzoval jako iracionální projevy vztahů sociálních skupin.

Myslím, že tomuto svéráznému rasismu se dá čelit. Je mi velmi líto Čechů, kteří masochisticky přijímají útoky šovinistů a rasistů. Stejně je mi líto Romů, kteří přijímají útoky zdejší většinové populace na Romy. Nedávno jsem měl veřejnou polemiku s romským veřejně činným úspěšným podnikatelem, který hájil primátorku Chomutova Ivanu Řápkovou a její rasistická opatření. Přejímal urážlivé popisy romské populace. On bohatý, úspěšný a politicky vlivný Rom (a aktivista Občanské demokratické strany) začal opovrhovat špinavými smrdícími Romy a rozzlobil mě svými úvahami, jak s nimi zatočit.

Golgovský typ rasismu omlouvaný hygienickými ohledy neobstojí. Hloupé poznámky o Češích pronáší pyšný liberál, kterého by nacisté možná také poslali do plynu. A bohužel asi neví, že i hitlerovské hromadné vybíjení Židů a Romů bylo motivováno hygienicky. Pro nacisty to byli "špinaví židé" a bylo třeba od nich Německo a Evropu očistit. Lidové předsudky bohorovně tlumočené ve veřejném médiu mohou vést pokusům o exterminaci prý špinavých a smradlavých Čechů, Romů, nezaměstnaných, nepřizpůsobivých nebo lidí bez domova. Je mi líto, že to musím konstatovat a že se nemohu nechat umravnit mentorováním ze strany páně Čulíka.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 19.4. 2010