Kubánský kardinál: Země je v krizi

20. 4. 2010

Kubánský kardinál Jaime Ortega v rozhovoru pro pondělní vydání církevního měsíčníku Palabra Nueva (Nové slovo) prohlásil, že země prochází jednou z nejhorších krizí za poslední dobu a že lidé požadují bezodkladné politické a ekonomické změny. Zároveň vyzval Kubu a USA, aby znova zahájily dialog o normalizaci vzájemných vztahů.

Ortega řekl, že Kubánci otevřeně hovoří o nedostatcích jejich společenského zřízení, což označil za byrokracii stalinského typu a nedostatek produktivity práce. Podle kardinála mají lidé různé názory na to, jak by věci mohly být napraveny, nicméně shodují se prý v tom, že je třeba uskutečnit změny, a to rychle.

Kuba je v nejhorší situaci od konce "zvláštního období" na počátku 90. let, což byl ekonomický šok v důsledku ukončení sovětské pomoci. Ostrov se potýká s devastujícími účinky tří huríkánů v roce 2008, útlumem turistiky kvůli globální recesi a také s globální krizí likvidity.

Prezident Raul Castro a další čelní představitelé vyzvali občany, aby lépe pracovali, a varovali, že mnohé státní podpory budou omezeny. Kubánci v průměru vydělávají asi 20 amerických dolarů měsíčně, ale stát jim zatím poskytuje takřka nebo úplně zdarma zdravotní péči, vzdělání, bydlení a služby.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 20.4. 2010