Vývozci plynu požadují indexování ceny podle aktuálních cen ropy

20. 4. 2010

Jedenáct hlavních exportérů zemního plynu (Gas Exporting Countries Forum, GECF) během pondělní schůzky v alžírském Oranu schválilo zpracování dlouhodobého plánu na indexování cen suroviny podle aktuálních cen ropy, oznámil alžírský ministr energetiky Chakib Khelil, který schůzce předsedal.

GECF ve spolupráci s generálním tajemníkem Leonidem Bochanovským založí pracovní skupinu, která má připravit pětiletou strategii.

Ministři v Oranu diskutovali o možnostech, jak zastavit momentální pokles cen vyvolaný poklesem poptávky v důsledku globální recese a technologii dotěžování starých ložisek, která má údajně zajistit USA na 20 let soběstačnost. (Aktuální tržní cena je oproti ceně stanovené dlouhodobými dodavatelskými smlouvami zhruba poloviční.) Khelíl na počátku jednání oznámil záměr prozkoumat možnosti omezení přebytečné produkce a tím likvidace převisu nabídky. Vyzval také členské země ke koordinaci investičního plánování kvůli potřebě čelit nejistotě na trzích.

Katar, který má třetí největší známé zásoby zemního plynu (po Rusku a Íránu), předem oznámil, že neplánuje omezení těžby.

Tři největší vývozci plynu Rusko, Írán a Katar - kontrolují kolem 60% světových zásob této energetické suroviny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 20.4. 2010