Dlouhé erupce na Islandu by ohrozily vyhlídky evropské ekonomiky

21. 4. 2010

I když se na evropská letiště pomalu vrací provoz, cestující a obchodníci by se měli ptát: Co když islandská sopka opět vybuchne?

Neboť k tomu může dojít. Vědci říkají, že se to může stávat znova a znova, po celé týdny, nebo dokonce měsíce.

Erupce sopky Eyjafjallajökull v roce 1821 trvala s přestávkami po 13 měsíců - jenže tenkrát neexistovaly proudové motory, které by mohl popílek zničit. Co by dnes svět dělal, pokud by mrak prachu visel nad Evropou půl roku nebo rok, a opakovaně způsoboval uzavírání letišť pouze po několikahodinovém varování?

Taková perspektiva by znamenala devastaci turistického průmyslu, méně mimosezónních potravin v supermarketech a pro podnikatele nutnost improvizovat. A vyšší ceny prakticky ve všech odvětvích.

Ekonomické oživení v Evropě následující po Velké recesi se patrně může být vrátit na svůj úplný začátek. Banky a vlády znepokojené pádivou inflací mohou omezit úvěrování. Železnice a silnice mohou být přetíženy zbožím a lidmi volícími spolehlivější způsoby dopravy. Továrny BMW v Německu a Nissanu v Japonsku byly nuceny dočasně ukončit výrobu, protože včas nedorazily potřebné součástky. Trvalejší přerušení dodavatelských řetězců může mít na globální výrobu a obchod velmi nepříznivý dopad.

Potíže zatím přinesly prospěch železnicím, jež byly nuceny vypravovat zvláštní vlaky, aby uspokojily náhle navýšenou poptávku po pozemní dopravě. Celkově však ekonomiky evropských zemí vulkanickou aktivitou na Islandu značně trpí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 21.4. 2010