Britští konzervativci posílají homosexuála do Polska, aby "zreformoval" východoevropské extremisty

22. 4. 2010

Šéf britské Konzervativní strany posílá nejvýznamnějšího homosexuálního poslance ze svého týmu do Polska ve snaze přesvědčit své pravicové spojence v Evropském parlamentu, aby se vzdali svých homofobních názorů.

Účelem tohoto rozhodnutí je odvrátit kritiku, vznesenou v britské předvolební televizní debatě, že se britští konzervativci spojili v Evropském parlamentě s východoevropskými extremisty v novém Konzervativním a reformním klubu - mezi něž patří i česká ODS, jejíž zakladatel, Václav Klaus, zpochybňuje globální oteplování, zdůrazňuje deník Guardian. Hned vedle Klause cituje Guardian Robertse Zileho, z lotyšské Strany vlasti a svobody, jejíž členové se účastnili ceremonie na památku lotyšské legie Waffen-SS.

Šéf britských konzervativců David Cameron se kritiku pokusil odmítnout informací, že stínový konzervativní ministr pro životní prostředí, homosexuáůl Nick Herbert, se v červenci bude ve Varšavě účastnit demonstrace homosexuálů.

Cameron vysvětlil listu Guardian, že účelem Herbertovy návštěvy je přesvědčit silně konzervativní polskou Stranu zákona a spravedlnosti, aby "nastoupila cestu" k zmírnění svých názorů na homosexualitu.

Stranu Zákona a pořádku založil bývalý polský prezident Lech Kaczynski, který nedávno zahynul při letecké katastrofě ve Smolensku. Kaczynski jako primátor Varšavy zakázal pochody homosexuálů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 22.4. 2010