Jak starosta vlastně říkal pravdu...

23. 4. 2010 / Jan Neoral

Pan ředitel festivalu českých filmů Finále Ivan Jáchim mi ve svém článku "Jak radar naučil starostu říkat nepravdu..." (BL, 21.4.2010) vytýká, že jsem v informaci "Plížením plazením, pod pláštíkem tmy..." (BL, 20.4.2010), neověřil fakta.

Vážený pane řediteli, mýlíte se. Ověřil!

1.

Nevím, kdo Vaše předpremiérové "dohody" nedodržel, ale dovolím si Vás odkázat na tento zdroj.

Zde distributor filmu Český mír (Bontonfilm a.s.) předem zveřejnil informaci o účasti pana senátora na besedě - a v tisku tato informace vyšla dokonce ještě dříve. Nelhal jsem.

2.

Vaše vysvětlení o včasné omluvě pana senátora Töpfera je, jak říkáte, jednoduché, logické - a mně by onen večer nezbývalo, než ho vzít na vědomí.

Ač bych chtěl, dnes věřit nemohu. Autoři filmu totiž v besedě s diváky, po promítnutí Českého míru v Plzni, uvedli na otázku z publika (proč je ve filmu více "protiradaristů" než "proradaristů"?), že lidé a politici, kteří byli pro radar, s nimi mnohdy nechtěli komunikovat, nebyli ochotni si je víc "připustit k tělu" - a když už, že jejich argumenty pro radar byly spíše ideologické, než konkrétní či odborné. A položili divákům otázku - zda si všimnuli, že například pan senátor, který propagoval radar, při závěrečných titulcích filmu odešel, aniž vyčkal na avizovanou besedu?

Vážený pane řediteli, proč jste v tu chvíli neomluvil, či nezajistil omluvu pana senátora před publikem tak, jako jej omlouváte dnes, po třech dnech? Pokud spoléhal na to, že jej omluvíte, tak to jste ho vlastně zklamal, že?

3.

A závěr Vašeho článku, že "Český mír není pohádka o tom, jak starosta malé obce v Brdech porazil George Bushe, přestože Vy to tak vidíte", mě překvapuje. Vy jste někde četl, pane řediteli, že "starosta Neoral porazil Bushe"? Nebo že já jsem to dokonce řekl?

Dovolte mi, odkázat Vás opět na tento článek , kde jsem jasně řekl (a nejen zde, ale i v mnoha dalších médiích, zdůrazňuji to podobně dokonce i v mé poslední větě ve filmu):

"...Občané České republiky samozřejmě prezidenta Obamu nepřinutili, aby se vzdal radaru v Brdech. Ale zasloužili se určitou měrou o to, že Topolánek byl stále méně a méně schopen najít v parlamentu potřebný počet hlasů pro ratifikaci obou radarových smluv. Je totiž docela možné, že pokud by poslanci necítili tak silný odpor, radar by už dříve schválili a nikdo nemůže říci, zda by se v Brdech už nebetonovalo -- možná dokonce ještě za vlády prezidenta Bushe."

Takže, vážený pane řediteli, souhlasím s Vámi v tom, že je opravdu nutno fakta ověřovat.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.4. 2010