Přemluvte Issovou a Mádla...

23. 4. 2010

Anonymní text z facebookové skupiny

Sedím si ve svém káhirském obýváku a rozjímám o volbách v Česku. No co, shrnuji si pro sebe, alespoň jsou ty naše volby svobodné, po vyhlášení výsledků se lidi nerozsekají mačetami a určitě nám roste mladá generace, která už má plné zuby vzájemných sprostých výpadů, kterým se u nás bůhvíproč říká "předvolební kampaň". Mladí lidé, poučení ze škol, že se má argumentovat věcně a s respektem vůči odlišným názorům, tu naši politickou kulturu postupně alespoň trochu vylepší, ujišťuji sám sebe.

A pak ke mně přes sociální sítě doputuje video Nevolte levici! Přemluv dědu a bábu. Zírám s otevřenou pusou na dva reprezentanty mladé "kulturní elity", kterak se bezostyšně pouští do primitivního verbálního útoku vůči starým lidem, prokládaného extra-trapnými vtipy ve stylu spojení příjmení Milana Kundery s obrázkem vagíny.

Článek byl anonymně přetištěn na facebooku, byli jsme upozorněni, že jeho autorem je česko-palestinský student Šádí Shanaáh a text původně vyšel ZDE

Na video se už nějaká ta kritika snesla. Prý jde o nepovedený plagiát videa použitého během amerických prezidentských voleb. Také není jasné, zda jde skutečně jen o vlastní iniciativu dvou herců nebo zda za vším stojí nějaká politická strana. Spekuluje se, že za klipem může dokonce stát sama levice, doufajíc, že mnoho lidí klip urazí nebo znechutí a na truc to tam pravici nehodí.

Ať tak nebo onak, pro mě samotného není problém až tak moc v tom, jak je klip technicky nedokonalý, myšlenkově neoriginální nebo že za ním může stát nějaká politická strana. Problém vidím v tom, že si dva mladí lidé sedli a udělali něco, co je ve své podstatě netolerantní, sprosté a agresivní. A navíc to zdůvodnili tím, že chtěli zvýšit zájem mladých lidí o politiku. Ptám se, jaký asi bude typ mladého člověka, kterému něco netolerantního, sprostého a agresivního zvýší zájem o politiku?

Na Facebooku jsem o klipu mluvil s několika přáteli. Zazněl i argument, že to přeci nevadí, když se nám to nelíbí, protože my nejsme "cílová skupina". Ptám se, mělo by být společenskou povinností kulturních elit vzdělávat a civilizovat širokou veřejnost nebo jen tupě dodávat služby masám na základě toho, co se líbí? Jak si můžou dva mladí lidé na straně jedné stěžovat na pokleslou politickou kulturu v naší zemi a na straně druhé bojovat s touto pokleslostí klipem, který ji plně stimuluje?

Proto bych rád přemluvil Martu Issovou a Jiřího Mádla, aby se veřejně za svůj klip omluvili jak starým lidem, které tak nechutně paušalizovali, tak lidem, kteří zastávají legitimní levicové, pravicové, středové nebo nevím jaké politické názory a přejí si, aby se jejich ideové rozpory odehrávaly v rovině slušné a věcné argumentace.

Původně jsem na vypuštěný klip ani nechtěl reagovat, abych zbytečně nešel na ruku marketingovým mágům a nezvyšoval povědomí o jeho existenci. Nakonec jsem se ale rozhodl, že založím apolitickou skupinu na Facebooku, do které bych rád pozval každého, koho už zkrátka štve, jakým stylem se v krásné, vyspělé a bohaté středoevropské zemi vedou politické kampaně a politická soupeření jak mezi politiky, tak mezi jejich voliči.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.4. 2010