Mystifikace?

23. 4. 2010 / Jan Čulík

Někteří "intoši" (Vít Janeček) spekulují, že režisér Petr Zelenka svým vulgárním klipem útočícím na lidi z venkova a na starší občany vytvořil "novou sofistikovanou mystifikaci".

Skutečně? Pokud ano, pak má Zelenka tedy prvenství. K své "mystifikaci" použil neuvěřitelné agresivity a vulgárnosti. Ani kdyby to bylo míněno ironicky, nebylo by užití podprahových motivů, které se mladým lidem podbízejí sugerováním odporu vůči starším osobám, omluvitelné.

Ale napadá mě jiná věc. Těsná podobnost Zelenkova klipu z americkým předvolebním klipem ve prospěch Baracka Obamy, když odečteme Zelenkovy vulgárnosti a útoky na staré lidi, je překvapující. Jakoby Zelenka neměl jedinou originální myšlenku.

Jaký sémantický obsah nese skutečnost, že režisér z cca 70- 80 procent obšlehne vizuální i věcný obsah díla? A dělal to Petr Zelenka i u předchozích svých filmových děl? Nedovedu si představit, kdybych něco natáčel, že bych měl tu drzost bez uvedení zdroje zkopírovat něco, co už dávno existuje a co zhlédlo více než milion diváků. Co to vypovídá o charakteru Petra Zelenky? Může to někdo vysvětlit?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.4. 2010