Evropská dluhová krize se prohlubuje, rozšířila se i do Portugalska

28. 4. 2010

Ratingová agentura Standard & Poor's posunula v úterý Řecko na okraj finační propasti a snížila rovněž hodnocení portugalského dluhu. Vyvolala tím obavy z rozsáhlé finační krize v celé Evropě. Řecké dluhopisy byly dále degradovány a investoři se znepokojením sledují, jak se krize přelila přinejmenším do jedné další země eurozóny. Hlavní evropské burzy spadly o 2,5% a na Wall Street index Dow Jones ztratil více než 200 bodů. Kurs eura oslabil o jedno procento a nachází se na osmiměsíčním minimu.

Řecko zápasí s ohromným dluhem a předpověďmi slabého ekonomického růstu, což může vyústit i ve státní bankrot. Země eurozóny a Mezinárodní měnový fond se pokusily uklidnit trhy záchranným balíkem ve výši 45 miliard euro, ale zdá se, že to nezabralo.

Standard & Poor's vydala varování, že řečtí věřitelé mohou utrpět velké ztráty, ale větší obavy plynou z šíření krize do další země. K dalším kandidátům patří mimo jiné i Španělsko, pátá největší ekonomika eurozóny. Případná krize hrozí podkopat postavení evropské společné měny a může zdražit úvěry pro všechny země eurozóny. Členské země jsou navíc už nyní rozděleny, protože hlavní zdroj financí, Německo, oponuje další pomoci, pokud Řecko nesplní velmi přísná kritéria. S & P ale již teď předpovídá, že řecká ekonomika nedosáhne úrovně z roku 2008 nejméně po jednu dekádu, a další úspory mohou velmi snížit již tak nízký životní standard a vyvolat nové kolo sociálních nepokojů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 28.4. 2010