Posluchač: Pane Hrbáčku, zvedá se mi z vás žaludek

28. 4. 2010

otevřený dopis dlouholetého posluchače Českého rozhlasu vedení této instituce

Pane redaktore Hrbáčku, v minulých dnech jsem si všiml, že před blížícími se volbami do Poslanecké sněmovny zase "pilně pracujete". Před čtyřmi lety jste se mimořádně zasloužil o zveřejnění "důvěryhodné" Kubicovy zprávy a teď o "důkladně prověřenou objektivní informaci" o Jiřím Dienstbierovi....Hmmm... Od samého počátku jsem Vám nevěřil. Škoda, že ji od Vás papouškovala další elektronická média s poměrně velkou sledovaností. O tom, jakým "agentem" Dienstbier byl, svědčí vysílání Československého rozhlasu v šedesátých letech minulého století, především v roce 1968, na kterém se společně s Milanem Wainerem, Věrou Šťovíčkovou, Karlem Kynclem či Janem Petránkem a dalšími tehdejší rozhlasáky významně podílel.

Kdyby byl J.D. agentem, jak jste beze studu tvrdil, pak se rozvědce příliš nepovedl. Ale ani tohle Vám zřejmě nezabránilo, abyste o takové informaci zapochyboval.

Čeho jste dosáhl? Snad jenom toho, že lidé mladší, kteří si na práci Jiřího Dientsbiera nepamatují o něm začali pochybovat. Například pan Jindřich Šidlo na Facebooku napsal: "já nevim. Možná, že tehdy i nějakou spolupráci s nima měl, byl zahraniční korespondent, takže by do toho spadnul nějak "přirozeně", ale příčí se mi to A) soudit a za B) tim, že se nedochovaly žádný materiály, je to zpráva na nic, já bych jí nepublikoval, JD nemá jak se bránit". To je alespoň postoj zodpovědného novináře, jaký Vy bohužel postrádáte.

Docela by mne zajímalo, kdybyste zveřejnil jak, v jakém pořadí a kdo odesílá Vašim prostřednictvím na vlnách Českého rozhlasu takovéto estébácké vzkazy z minulosti na světlo boží.

Byla to nakonec jenom náhoda, že k tomu došlo přibližně týden po vášnivé debatě v Senátu, kde se Jiří Dienstbier pustil do radikálů v Ústavu pro studium totalitních režimů a důrazně kritizoval legitimizaci drbů StB? Nad Vaším nepodloženým plivnutím na senátora Dienstbiera se mně zvedá žaludek.

Navíc mne velice mrzí, že vyšlo z Dienstbierovy "mateřské redakce" -- Československého, resp. Českého rozhlasu. Od J.D. byste se, pane Hrbáčku, mohl novinářskému řemeslu hodně učit. Styďte se. To, co jste "zdělal", si bývalý rozhlasák, na jehož práci by Český rozhlas měl být pyšný, rozhodně nezasloužil. V tomto směru jste mne zklamal nejenom Vy, ale i vedení RŽ a Českého rozhlasu. Styďte se pane "redaktore" Jane Hrbáčku!!!

Jaroslav Hlaváček (73 roků), Karviná, dlouholetý posluchač Československo a Českého rozhlasu

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 28.4. 2010