Hogo fogo Homolka

30. 4. 2010 / Jiří Baťa

Na jedné straně můžeme být hrdi na to, že máme jako druhý stát ve střední Evropě nový Gama nůž, zakoupený známou Nemocnicí na Homolce v Praze. Už méně však můžeme být hrdi na to, že cena tohoto Gama nože je nejvyšší na světě. Paradoxně stejný nůž koupila Washingtonova nemocnice v kalifornském Fremontu za "pouhých" 121,8 milionů korun, včetně transoceánské dopravy. Pro upřesnění: firma Eleata (Švédsko), výrobce tohoto zařízení, Leksellův (gama) nůž prodává za 115 milionů korun. Nemocnice na Homolce za něj zaplatila o kapánek vyšší cenu, 152,4 milionů korun. Jako jisté pochopení lze pro navýšení ceny uznat fakt, že k přístroji byl zakoupen systém Extend, který údajně rozšiřuje použitelnost nože o další funkce. Budiž, to však nepředstavuje rozdíl od původní ceny prodejce a konečnou cenou nákupu. Sama nemocnice totiž přiznává, že za přístroj zaplatila vyšší cenu.

Celá transakce však má poněkud záhadné, či poněkud zajímavé pozadí. Jednak samotný fakt, že Nemocnice na Homolce měla od r. 1992 v bezplatném pronájmu tento přístroj, který poskytl sám předseda Nadace Charty 77 František Janouch. Ten byl před čtyřmi lety zmodernizován nákladem 50 milionů korun, avšak nemocnice se přesto rozhodla koupit přístroj nový, prý hlavně proto, že Topolánkova vláda ( v květnu 2009, tedy již v době vypuknuvší krize a těsně před pádem jeho vlády) přidělila nemocnici 120 milionů korun na jeho nákup. Jistě na tom měl nemalou zásluhu sám nejlepší ekonom zeměkoule, věhlasný ministr financí Kalousek, a za jistě nemalé iniciativy stejně erudovaného ministra zdravotnictví Julínka. V této souvislosti se nabízí otázka, zda tento krok byl učiněn s vědomím, že se stát potýká s ekonomickou krizí, že stát disponuje nemalým deficitem, že stát by měl šetřit. Jestliže se nevzala v úvahu skutečnost, že již existující starší, ale nemalým nákladem zmodernizovaný Gama nůž, by mohl či měl být za této ekonomické situace dostačující (alespoň na nějakou dobu), nelze se zbavit podezření, že na této transakci sehrálo svou roli korupční jednání. Zvláště, když nákup jako takový byl realizován přes zprostředkovatelskou firmu, ačkoliv si Nemocnice na Homolce mohla tento přístroj koupit přímo, neboť disponuje příslušným povolením, resp. k tomu regulérně využít odborné firmy. To jen dokazuje, že se nemocnice při svém nákupu mohla obejít bez zprostředkovatelské firmy. Nicméně právě tato skutečnost umocňuje podezření z korupce, proč se nákup v  tak exponovanou dobu zrealizoval, notabene za přispění zprostředkovatelské firmy. Čí zájem to asi mohl být, aby transakce byla uskutečněna? To není samo sebou, aby při zodpovědném přístupu s nakládáním s finančními (státními) prostředky byly tak fatálně nezohledněny výše uvedené skutečnosti. To také mj. vypovídá či napovídá, proč padla Topolánkova vláda.

Topolánkova vláda, resp. příslušné ministerstvo, přidělením 120 milionů korun prokázali, že jim vůbec nikdy nešlo o nějaké úspory, které dnes tvrdě (zvláště jmenovaný exministr financí, dnes guru TOP 09 Kalousek) požadují po občanech. Také to dokazuje, jak falešná jsou jejich slova o "potřebě boje s korupcí a korupčním prostředí ", když právě on ( Kalousek) a mnozí další mají na korupci lví podíl (stejně jako podíl ze samotné korupce). To, že se dnes tímto skutkem zabývá ministerstvo financí a protikorupční policie je slabá náplast na to, co se v české politice a "velkostátním" byznysu děje. Především proto, že takových a podobných kauz bylo neskutečně mnoho a ještě mnoho jich bude. Znepokojující na tom je fakt, že výsledky vyšetřování mají (až na vzácné, ale nepodstatné výjimky) stejný konec: vlk (ministerstva, policie) se nažral, ale koza ( korupčníci) zůstala celá, v krajním případě pod kobercem! Takže sliby chyby, zloději křičí chyťte zloděje, přičemž si v klidu plánují a realizují další aktivity s vědomím, že "za peníze koupíš v Praze dům (nebo cokoliv, i politika)". Dnes Homolka, zítra třeba Tobolka. Kdo ví? A díry v rozpočtu se zacelí šetřením na občanech. Jak snadné a bezbolestné je rozkrádání státních peněz! A čím jich je více, tím snažší je uplácení! Očekávání lepších zítřků je na úrovni sci-fi. Jednak proto, že nelze stoprocentně věřit nikomu, ale také proto, že peníze nesmrdí nám ani našim budoucím. Kdo má dost, chce mít ještě víc. A těch chamtivých je v řadách nových (o těch starých ani nemluvě) kandidátů dost a dost. Budoucnost? Tím podělaným na vrch!

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 30.4. 2010