Zeman opět na scéně

6. 5. 2010 / Petr Jánský

Miloš Zeman v roce 2001 skončil jako předseda ČSSD a za svého nástupce vybral Vladimíra Špidlu. Toho Špidlu, který Zemana v prezidentské volbě v roce 2003 podrazil. Zeman se z politiky stáhl na Vysočinu a v roce 2007 pro neshody s Jiřím Paroubkem odešel i z ČSSD. V letošním roce se do politiky vrací jako předseda SPO Strany práv občanů -- Zemanovci.

Je to jediná strana, která má jméno svého lídra v názvu. Patrně sází na všeobecnou známost Miloše Zemana z dob, kdy z malé strany udělal nejsilnější opoziční stranu a v roce 1998 s ní vyhrál volby. Bohužel nebyl schopen udělat koaliční vládu, a tak se dohodl s Václavem Klausem (ODS) na opoziční smlouvě. Dodnes je tento postup považován za faul na voliče a proto je jméno Zeman v politice vnímáno rozporuplně. Většina lidí si myslí, že když už z politiky odešel, vracet by se neměl.

Pochybnosti vyvolává i personální okolí Miloše Zemana, zvláště býv. komunistický funkcionář Šlouf, dnes spojený se skandály Olovo, Srba a Savoj a zatížený styky se zavražděným podnikatelem Mrázkem. Navíc je strana sponzorovaná českým zástupcem Lukoil Martinem Nejedlým.

Podle preferencí se SPO pohybuje těsně pod 5%, ve dvou krajích 5% překročila a účastnila se Otázek Václava Moravce. Bohužel nikoliv v Ústeckém kraji, kde mohlo dojít ke střetu Paroubek Zeman, což by pro voliče bylo zajímavé, neboť Zeman neztratil nic na svém pregnantním vyjadřovaní a Paroubek coby "nejlepší řečník Česka" mu po kotníky nesahá. Mimochodem Zeman je pro prolomení těžebních limitů a tím zánik Horního Jiřetína.

Čím se SPO liší od ostatních stran, je navrhovaná úprava volebního zákona. Již v době opoziční smlouvy se o ní Zeman pokusil, ale ústavní soud zákon zamítl. Nový návrh, který odstraňuje tzv. modifikovaný Dontův systém, výrazně zlepšuje pozici voličů vůči stranickým sekretariátům a stál by za důkladné zvážení.

SPO je stranou sociálně demokratickou a Miloš Zeman hledá voliče mezi těmi, kteří nejsou spokojeni s neseriozní ČSSD a nechtějí volit KSČM.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 6.5. 2010