Co dělat s finančními trhy

19. 5. 2010 / Jindřich Kalous

Potěšilo mě, že Ilona Švihlíková jako snad první v češtině veřejně publikující ekonomka jednoduše a výstižně popsala skutečnost, že a proč jsou globální finanční trhy jedna velká lumpárna a jeden kolosální podvod.

Snad každému gramotnému čtenáři jejích řádků už teď musí být jasné, že "nálada trhů", "přízeň trhů", "doporučení trhů" a jiné podobné věci, které jsou idiotskými a/nebo zkorumpovanými médii vydávány za ekvivalenty přírodních zákonů, před nimiž vlády, parlamenty i celá národní hospodářství musí stát v pozoru, jsou konstrukty zištné činnosti několika pojmenovatelných, na prstech spočitatelných a tudíž snadno zmlátitelných nenažraných jednotlivců, kteří vydělají na čemkoli včetně krachů celých států i konečného globálního krachu reálné světové ekonomiky.

Zkusím z jejích závěrů "selským" způsobem zformulovat doporučení vládám a mezinárodním institucím, použitelná snad i jako body nějakého politického programu.

  • 1. Zaveďte nejméně na několik let moratorium na splácení veškerých stávajících dluhů vlád, firem a jednotlivců.
  • 2. Okamžitě zakažte veškeré deriváty a obchody s nimi, nebo je aspoň zdaňte pro ně likvidačním způsobem.
  • 3. Okamžitě zakažte činnost ratingových agentur, především jim znemožněte známkovat spolehlivost vlád jako dlužníků.
  • 4. Donuťte banky, aby znovu začaly financovat subjekty produktivní ekonomiky, likvidačním zdaněním nebo jakkoli jinak znemožněte, aby vydělávaly jen na kšeftech mezi sebou.
  • 5. Nechte zkrachovat ty banky (včetně těch, kde mají významné nebo většinové vlastnické podíly vlády) a "investiční" firmy, jejichž aktiva jsou složena hlavně z derivátů, samozřejmě pod podmínkou plné ochrany těch jejich individuálních klientů, kteří by díky těm krachům přišli o veškeré živobytí.
  • 6. Nepřekážejte těm komunitám, které se o sebe chtějí postarat samy mimo státní a globální finanční struktury, především nepronásledujte kvůli daňovým únikům zakladatele a provozovatele systémů místních měn a nezdaněného výměnného obchodu.
  • 7. Aktivně a masivně podporujte zakládání družstevních záložen.
  • 8. Umožněte přebírat krachující výrobní firmy přednostně do družstevního vlastnictví jejich zaměstnanců.

Jsem velice zvědav, jestli se toho někdo z politiků chopí. (Copyright si nehodlám nárokovat.) Leží tady doslova na ulici potenciálně úspěšný politický program, který by mohl zajistit volitelnost jeho nositelům, řešení aktuálních ekonomických potíží i dlouhodobou udržitelnost dalšího vývoje.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 19.5. 2010