Tajné operace generála Petraea

26. 5. 2010

Tajná vojenská směrnice podepsana loni 30. září generálem Davidem Petraem, velitelem CENTCOMu, nařizuje obrovské rozšíření tajných amerických vojenských speciálních operací od Afrického rohu přes Střední východ až po Střední Asii a "Zdá se, že povolila zvláštní operace v Íránu," tvrdí New York Times, konstatuje v The Nation Robert Dreyfuss.

Pokud o tom Obama věděl a směrnici autorizoval a dosud ji podporuje, pak překročil červenou čáru, a bude chápán coby agresivní, militaristický, liberálně intervencionistický prezident, ktrý více připomíná svého předchůdce než efemerního reformátora, jímž předstíral, že je v roce 2008, když se ucházel o úřad. Pokud o věci nevěděl, jestli jí pořádně nerozuměl a jestli není ochoten ji hned zrušit, přestože byla zveřejněna, pak je Obama nezodpovědný a nekompetentní. Vyberte si.

Pokud by měl Kongres vůbec odvahu, zahájí okamžité investigativní slyšení s politicky ambiciózním generálem a arogantním týmem speciálních operací Pentagonu pod vedením admirála Erica T. Olsona, který s Petraeem spolupracoval. A Kongres se musí ptát Bílého domu: Co víte, a kdy jste to věděli?

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 26.5. 2010