TO BRZO:

BBC veřejně obvinila ministerského předsedu z pokusu vyvíjet na ni nátlak

28. 5. 2010

Společnost BBC obvinila novou britskou vládu z politického nátlaku. Cameronova konzervativně-liberálnědemokratická vláda totiž odmítla poskytnout svého ministra pro televizní diskusi v pořadu Question Time, jestliže BBC neodstraní z diskusního panelu Alastaira Campbella. Alastair Campbell byl agresivním šéfem pro komunikace v labouristické vládě Tonyho Blaira.

Šéfové BBC oznámili, že vládní nátlak odmítli a pořad se ve čtvrtek večer odvysílal bez přítomnosti zástupce z nové britské vlády.

Gavin Allen, výkonný šéfredaktor pořadu Question Time, vydal na internetových stránkách BBC článek, v němž svědčil o tom, že úřad nového britského premiéra Davida Camerona se pokusil požadovat, aby byl Alastair Campbell odstraněn a nahrazen některým členem labouristické stíhové vlády.

Allen píše: "Samozřejmě jsme to odmítli, a v důsledku toho v pořadu nevystoupil v týdnu po otevření nového parlamentu žádný zástupce britské vlády."

Downing Street protestovala proti Campbellovi, protože "to není zvolený zástupce Labouristické strany". Allen ve svém článku na stránkách BBC píše: "Tento týden se stalo poprvé za tři roky, kdy pracuji jako výkonný šéfredaktor pořadu Question Time, že nám sdělil úřad ministerského předsedy, že ministr z dnešní vlády se pořadu účastní pouze pod podmínkou, bude-li jiný člen diskusního panelu odstraněn."

Allen dodává: "Je základním principem naší nezávislosti, že politikové si nemohou diktovat, kdo se bude účastnit televizních diskusí. Je na pořadu Question Time, nikoliv na politických stranách, aby dělal úsudky ohledně objektivity a nezávislosti a aby rozhodoval, kdo má v pořadu v zájmu veřejnosti vystoupit."

Slavný moderátor pořadu Question Time David Dimbleby zahájil pořad slovy: "Očekávali jsme, že se diskuse účastní jeden ministr nové vlády. Pak informoval diváky, že Downing Street požadovala, aby byl z panelu diskutujících odstraněn Alastair Campbell. Tento propagandista bývalé labouristické vlády se vyjádřil, že takový nátlak je "pozoruhodný", a dodal, že to "zesměšňuje" tvrzení vládní koalice, že prý "vznikla nová politika". Campbell pak na kameru ukázal zarámovanou fotografii ministra, který se měl diskuse účastnit, a řekl: "Přinesl jsem vám muže, který tu měl dnes večer být."

Podle Evening Standardu ZDE protestuje úřad britského premiéra znovu, že Campbell "není volený zástupce nikoho", tak neměl v pořadu co dělat, a kromě toho, BBC ho prý do pořadu pustila, protože mu právě vychází kniha, které chtěl Campbell dělat reklamu. Působí to dost jako výmluvy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.5. 2010