Euro je znovu pod tlakem. Španělsko přišlo o rating AAA, Francie přiznává, že o něj může přijít také

31. 5. 2010

Euro se v pondělí znovu octne pod tlakem, vzhledem k tomu, že je španělská menšinová vláda na pokraji kolapsu a makléři se obávají nákazy po celé eurozóně poté, co vysoký francouzský ministr přiznal, že je ohroženo i úvěrový rating jeho země.

Ratingová agentura Fitch snížila už po druhé v jediném měsíci hodnocení Španělska a odebrala mu vysoký rating AAA. Rozhopdnutí agentury Fitch bylo v pátek oznámeno až po uzavření evropských trhů, takže trhy budou reagovat nejprve až v pondělí.

Z víkendových průzkumů veřejného mínění ve Španělsku vyplývá, že podpora pro rozpočtové škrty, které zavedla Zapaterova vláda, rychle mizí a mnoho voličů je přesvědčeno, že bude Zapatero nucen vypsat předčasné volby. Zapaterova vláda totiž prosadila rozpočtové škrty minulý týden v parlamentě většinou pouhého jednoho hlasu a také čelí v nadcházejícím týdnu generální stávce.

Investoři a ekonomové se obávají, že Španělsko se stane obětí stejné krize, jaká postihla Řecko. To by ohrozilo samu budoucnost eura, protože by spekulanti mohli v dominovém efektu zlikvidovat jednu evropskou ekonomiku za druhou. Za další oběti na tapetě se považují Itálie, Portugalsko a Irsko a i největší evropské ekonomiky se ocitají pod rostoucím tlakem.

V televizním rozhovoru pro stanici Canal+ přiznal francouzský ministr pro státní rozpočet François Baroin ž e "udržet si rating AAA je pro Francii obtížné". Francouzská vláda se snaží zreformovat státní důchody a oznámila, že výdaje francouzské ústřední vlády - s výjimkou důchodů a úrokových plateb - budou v letech 2011-2013 zmrazeny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 31.5. 2010