Izraelská armáda zabila civilisty z humanitární mise plující do Gazy

31. 5. 2010

ŠOK│ Izraelská armáda při zásahu proti dvěma lodím, plujícím v mezinárodních vodách a mířícím do Gazy s humanitární pomocí, zabila 15 osob a zranila 60 aktivistů. Konvoj lodí přepravoval potraviny a pomoc obyvatelům Gazy. Izraelské námořní vojáci napadli turecký trajekt Mavi Marmara s humanitární pomocí a 600 civilisty na palubě, která je součástí flotily šesti lodí v mezinárodních vodách. Údaj o incidentu a počtu mrtvých a raněných zveřejnila turecká NTV. Turecké ministerstvo zahraničí v pondělí odsoudilo jako "nepřijatelný" izraelský útok na konvoj směřující k podpoře pásma Gazy, který zabil nejméně 10 lidí. Předvolalo izraelského velvyslance k vysvětlení incidentu, který přináší již tak napjaté vztahy mezi zeměmi na novou úroveň. Ministerstvo říká, že Izrael porušil mezinárodní právo a musí se odpovídat za následky.

monitor události na Google News ZDE

Dnes v 17:00 se koná na protest proti tomuto krveprolití demonstrace mírových aktivistů v Praze na Staroměstském náměstí. Dá se očekávat, že protesty budou i před izraelskou ambasádou na Letné.

Jerusalem Post incident zdůvodnil takto: "Podle představitelů ministerstva obrany, na příslušníci komanda byli na lodi napadeni aktivisty s kameny, noži a kovovými trubkami." Ha'aretz píše, že "Podle armádního komanda, které zaútočilo na turecký trajekt Mavi Marmara, největší plavidlo v sestavě, došlo k násilnému odporu aktivistů ozbrojených holemi a noži. K fatální události došlo poté, co voják IDF, který sestoupil na loď z helikoptéry, byl napaden aktivisty kovovou tyčí.". Podle Ha'aretzu s odvoláním na vlastní reportéry, Reuters a AP, jsou 2 členové útočného komanda izraelské námořní pěchoty zraněni. Neoficiální zprávy určily počet obětí mezi 14 a 20.

Izralská armáda vydala prohlášení, v němž říká: "Bojovníci námořní pěchoty dostali pod kontrolu šest lodí, které se snažily porušit námořní blokádu pásma Gazy." Al-Džazíra uvedla, že flotila šesti lodí na pomoc Gaze změnila už předtím kurz, aby zabránila konfrontaci s izraelskými válečnými loděmi.

Ha'aretz: At least 10 activists killed in Israel Navy clashes onboard Gaza aid flotilla ZDE

JPost: Flotilla organizers: At least 10 activists killed in clashes ZDE

Izrael zahájil v posledních měsících téměř šílené kroky: americkému akademikovi Noamu Chomskému byl nedávno odepřen vstup do Izraele. Jeho diplomaté se odmítli setkat se členy amerického Kongresu. Izzet Shahin, dobrovolník nevládní organizace turecké nadace pro lidská práva a svobody a humanitární pomoc (IHH), byl zatčen na Západním břehu Jordánu příslušníky izraelské armády a odvezen do sídla Shin Bet na vyšetřování. IHH, která organizuje pomoc Gaze, byla postavena v Izraeli mimo zákon. Tato nejnovější, daleko nejhorší incident je další demonstrativní ukázkou extremistické vlády v Izraeli. Netanjahu zvažuje v důsledku nedělního masakru na tureckém trajektu zrušení cesty do USA . Americká aktivistka aspisovatelka Ann Wright byla na lodi Mavi Marmara a popsala své zkušenosti z cesty konvoje s mezinárodní pomocí Gaze. Wrigtová byla 29 let v americké armádě, naposledy v hodnosti plukovníka . Poté působila jako americká diplomatka. Působila v Nikaragui, Grenadě, v Somálsku, Uzbekistánu, Kyrgyzstánu, Sierra Leone, Mikronésii a Mongolsku. V prosinci 2001 zakládala malý tým, který znovu otevřel velvyslanectví USA v Kábulu v Afghánistánu. Funkce se vzdala v roce 2003 na protest proti válce v Iráku.

Haaretz: UN aid group: Israel deliberately hampering West Bank, Gaza relief efforts ZDE

Haaretz: Analysis / After Monday's ocean bloodbath, Israel must work fast to prevent a third intifada ZDE
Haaretz: Abbas: Israel has committed a massacre on the Gaza flotilla ZDE
Haaretz: Israel to Europe: Stop your citizens from sailing to Gaza with aidZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 31.5. 2010