Izrael obviněn ze státního terorismu

1. 6. 2010

Izrael se stal terčem obrovské vlny globálního odsouzení poté, co jeho vojenská komanda provedla neúspěšný útok na flotilu humanitární pomoci určenou pro pásmo Gaza. Útok skončil masakrem a diplomatickou krizí, kterou řeší Rada bezpečnosti OSN.

Nejméně devět propalestinských aktivistů bylo usmrceno, když izraelská námořní komanda zaútočila na největší loď v konvoji, na níž byli cestující. Desítky dalších osob byly zraněny a evauovány vrtulníky do pobřežních nemocnic v Izraeli.

Izrael uvedl, že v bitvě, která začala v pondělí ráno v mezinárodních vodách asi 64 km od izraelského pobřeží bylo více než 10 jeho vojáků zraněno, dva z nich vážně.

V pondělí večer se sešla k tomuto konfliktu Rada bezpečnosti OSN na mimořádném zasedání a Turecko, jehož styky s Izraelem jsou na bodu mrazu od války v Gaze v letech 2008-9, požaduje, aby NATO k této události uspořádalo zasedání. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan odvolal tureckého velvyslance z Izraele a charakterizoval izraelskou operaci jako "státní terorismus". Zdůraznil, že Izrael porušil mezinárodní právo. "Tváří v tvář tomuto nelidskému státnímu terorismu nebudeme mlčet, dodal.

Izrael okamžitě uvalil komunikační blokádu na zatčené aktivisty a zároveň zahájil sofistikovanou PR akci ve snaze zajistit, aby převládla jeho verze událostí.

Na palubě lodi, která se stala terčem útoku, bylo asi 27 britských civilistů. Většina mrtvých jsou Turci.

Zabíjení odsoudilo OSN, EU a četné další země. Naopak reakce USA byla zpočátku uměřená. Spojené státy konstatovaly, že "se snaží porozumět okolnostem obklopujícím tuto tragedii".

Generální tajemník OSN Ban Ki-moon odsoudil násilí a požaduje vyšetření věci. "Jsem šokován zprávami zabíjení lidí na lodích, které vezly zásoby do Gazy. Slyšel jsem, že lodi byly v mezinárodních vodách. To je velmi zlé."

Britský ministr zahraničí William Hague vydal prohlášení, v němž "lituje" ztráty na životech. "Je jasně zapotřebí, aby se Izrael držel zpátky a dodržoval mezinárodní závazky," uvedl.

Palestinský prezident Mahmud Abbas charaterizoval izraelský útok na flotilu jako "masakr" a vyhlásil tři dny národního smutku.

Izraelská vláda akci hájí. Tvrdí, že byla vyprovokována a že izraelské jednotky se staly terčem útoku jako první.

Avšak někteří izraelští komentátoři vyjádřili odstup od akce. Obávají se, že v důsledku této akce se Izrael dostal do mezinárodní izolace.

Je nemožné spojit se s aktivisty, na něž izraelské jednotky zaútočily ale organizace Free Gaza Movement, jedna z organizací, které společně vyslaly konvoj, konstatovala, že izraelské jednotky začaly střílet okamžitě, jak vstoupily z vrtulníků na palubu lodi. Mluvčí izraelské armády hájila akci v mezinárodních vodách. Tvrdila, že takové akce je možno provádět, pokud je ohrožena bezpečnost země.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 1.6. 2010