Odborníci na prasečí chřipku byli placení farmaceutickými společnostmi

4. 6. 2010

Vědci, kteří vypracovali předpisy pro Světovou zdravotnickou organizaci, které vládám doporučily, aby nakoupily obrovské množství vakcín proti prasečí chřipce, dostali předtím zaplaceno od farmaceutických společností, které na prodeji vakcíny vládám vydělaly. Uvádí to zpráva British Medical Association a Bureau of Investigative Journalism. Předpisy pro Světovou zdravotnickou organizaci vypracovali tři vědci, kteří předtím dostali honoráře za jinou práco pro firmu Roche, která vyrábí Tamiful, a GlaxoSmithKline, která vyrábí Relenzu.

Podle finančních analytiků vydělaly farmaceutické společnosti z prodeje těchto léků až 7 miliard dolarů. Některé země, jako Polsko, se odmítly podřídit panice a vakcíny nekoupily. Naproti tomu Británie za vakcíny proti prasečí chřipce vydala až 1 miliardu liber. Britská vláda zahájila vyšetřování okolností tohoto případu.

Rada Evropy vydala v pátek zároveň ostře kritickou analýzy, v níž poukazuje na nedostatek otevřenosti ohledně plánovaní opatření proti pandemiím.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.6. 2010