Podle Kalouska zaplatí důchodovou reformu důchodci a lidé s nízkými příjmy

10. 6. 2010 / Václav Adam

Jak vyplývá z vyjádření Miroslava Kalouska, žhavého kandidáta na post ministra financí, podporuje závěry Bezděkovy komise k důchodové reformě. Tedy podporuje řešení, aby se snížilo pojistné z 28% na 23% (tím i základ pro DPFO), povinné spoření ve výši 3%, snížení stropů pro pojistné na polovinu a zvýšení spodní, tzv. sociální, sazby DPH z 10% na 19%. Ve spodní sazbě DPH jsou potraviny, léky, veřejná doprava, teplo, voda, bydlení, kultura, knihy atd. Tedy veškerý spotřební koš důchodců. Bezděkova komise a Miroslav Kalousek si to tedy představují tak, že důchodovou reformu zaplatí důchodci a lidé s nízkými příjmy.

Je třeba si uvědomit, že u nízkopříjmových rodin hrají položky zastoupené v sociální sazbě DPH mnohem větší roli než u rodin s vysokými příjmy. Miroslav Kalousek, který pochází z jihočeské Bechyně, musí dobře vědět, že ne všude jsou tak vysoké platy jako v Praze, že je obrovský rozdíl mezi platovou úrovní v Praze (která patří mezi nejbohatší regiony v celé EU) a v ostatních regionech.

Jsou lidé, jejichž čistý měsíční příjem se pohybuje okolo 10 000 Kč měsíčně. Lidé v dělnických profesích, především ženy, zaměstnanci supermarketů, restauračních zařízení, lidé živící se jako recepční i mnozí administrativní pracovníci. Miroslav Kalousek neví, že zvýšení sociální sazby DPH dopadne především na ně? Že dopadne především na důchodce a na sociálně slabé?

To mi zrovna neštymuje s křesťanským politikem. Rád bych zmínil, že si pamatuji, jak v televizním pořadu ČT Aréna Miroslav Kalousek před volbami 2002 obhajoval progresivní zdanění a argumentoval (světe div se!) solidaritou. No jo, tenkrát to byl politik KDU-ČSL, zatímco dnes faktický předseda TOP 09. Myslel to Miroslav Kalousek upřímně tenkrát, nebo dnes?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 10.6. 2010