Pentagon hledá zakladatele serveru WikiLeaks ve snaze tento server umlčet

12. 6. 2010



Voják Bradley Manning údajně zprostředkoval serveru WikiLeaks tisíce tajných amerických diplomatických depeší a video, na němž američtí vojáci zabíjejí Iráčany.

Američtí činitelé uspořádali hon na Juliana Assangeho, zakladatele serveru WikiLeaks, protože se ho snaží donutit, aby nezveřejnil tisíce důvěrných a potenciálně velmi ztrapňujících diplomatických depeší, které obsahují otevřené hodnocení vlád a vedoucích politiků na Blízkém východě.

Americký server The Daily Beast uvedl, že se vyšetřovatelé z Pentagonu zoufale snaží najít Juliana Assangeho, Australana, který se často stěhuje z jedné země do jiné, poté, co byl minulý týden v Americe zatčen voják, který údajně serveru WikiLeaks, který zveřejňuje závažné materiály, kritické vůči mocným, poskytl video, na němž američtí vojáci vraždí v Bagdádu civilisty.

Tento voják, Bradley Manning, také prý poskytl serveru WikiLeaks 260 000 stránek důvěrných diplomatických depeší a výzvědných analýz.

Americké úřady se obávají, že by to mohlo vážně poškodit bezpečnost amerického státu.

Manning, 22, byl zatčen minulý týden, poté, co se kolegovi vychloubal, že video a dokumenty zpřístupnil serveru WikiLeaks. Jako výzvědný odborník v armádě měl Manning přístup k depeším z bojišť v Afghánistánu a v Iráku a také k upřímnému hodnocení vlád zemí na Blízkém východě.

I když je pravděpodobné, že server WikiLeaks porušil americké zákony tím, že dešifroval a zveřejnil video z Bagdádu a vydal tajné dokumenty, americký činitel, který hovořil se serverem Daily Beast zněl spíš zoufale než výhrůžně.

Není jasné, jak by se americké vládě mohlo podařit zabránit publikaci těchto tajných diplomatických depeší. Assange má složitou ochrannou síť. Servery provozuje v několika zemích, zejména ve Švédsku, které má silné zákony, které chrání občany, prozrazující zlořády páchané vládními činiteli.

Manning vysvětlil, proč se postavil proti americké vládě. zjistil totiž, že patnáct Iráčanů, které zatkla irácká policie za to, že tiskli "protiiráckou" literaturu, pouze vydalo analýzu zkorumpovanosti irácké vlády.

"Okamžitě jsem s těmito informacemi zašel k americkému důstojníku a snažil jsem se vysvětlit, co se děje," konstatoval Manning. "Důstojník to nechtěl poslouchat. Řekl mi, ať držím hubu a vysvětlil, jak máme pomáhat irácké policii, aby zatkla ještě VÍCE takových Iráčanů."

WikiLeaks vydal krátkou zprávu na twitteru, že pokud je jeho editorům známo, 260 000 tajných amerických diplomatických depeší nedostali.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.6. 2010