Výzva a protest

14. 6. 2010

tisková zpráva

Iniciativa Čas na změnu vyzývá budoucí ( ministryni) ministra kultury, aby se bezprostředně po nástupu do své funkce detailně seznámil s výsledky výběrového řízení z 14. dubna 2010 na místo generálního ředitele Národní galerie v Praze.

Odborně zdůvodněný výsledek mezinárodní výběrové komise byl jednoznačný, srozumitelný a transparentní.

Ministerstvo kultury v čele s ministrem Václavem Riedelbauchem přesto tuto respektuhodnou, profesní volbu a doporučení výběrové komise nezohlednilo.

Regulérní konkurz byl ostudně a v rozporu s demokratickými principy zpochybněn a nezbytná změna, po které volá většina odborné a laické veřejnosti, se ve vedení Národní galerie neuskutečnila.

Chceme tak důrazně upozornit na bezprecedentní blamáž, která hraničí s velkou mezinárodní ostudou.

Arogantní demagogie generálního ředitele Národní galerie Milana Knížáka, podporovaná kultem vlastní osobnosti, vůbec nepatří do současného světa umění a kultury.

V Čechách tak prozatím zvítězilo politikaření a zákulisní hry, jež naší zemi vracejí do nesvobodných, normalizačních praktik.

Protestujeme proti těmto praktikám a mocensky zkorumpovatelné kultuře.

Hlásíme se k takové kultuře, která se nebude muset stydět za lokální malost spojenou s nátlakovou, totalitární formou rozhodování.

Iniciativa Čas na změnu vyzývá budoucí ( ministryni) ministra kultury, aby uznal(a) výsledky výběrového řízení a bezprostředně se zasadil(a) o legitimní změnu ve vedení Národní galerie.

za iniciativu Čas na změnu

Lenka Lindaurová, výtvarná kritička a kurátorka, ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého

Jiří David, pedagog a umělec

Tomáš Císařovský, umělec

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.6. 2010