Aj sa zvolebnilo...

14. 6. 2010 / Ladislav Žák

Zvolebnieva sa... Pronesl zdánlivě bez souvislosti po nějaké chvilce na mou otázku, co je nového ve slovenské společnosti, před časem můj přítel, když jsme překročili řeku Moravu. Však je to pekný výraz, čo nepovieš...?!? Navíc zrovna svítalo, takže mi ten výraz zvolebnieva sa vytvořil celou řadu asociací a to více jsem se těšil na setkání a diskusi v Hospodárskom klube (www.hospodarskyklub.sk), kam jsem byl pozván. Jen bych rád pro pořádek podotkl, že můj přítel byl poměrně pevně přesvědčený, že Směr a "Robko" povládnou na Slovensku dál. Program na Hospodárskom klube byl velmi zajímavý a neméně zajímavé byla jak formální i neformální diskuse. Bylo to těsně před českými volbami a také před tragickými povodněmi a tak se dá říci, že téma mých rozhovorů bylo celkem zřejmé. Musím říci, že jsem cítil u mých slovenských partnerů něco jako očekávání změny, naději na to, že po volbách bude něco jinak, ale všeobecně jsem měl pocit, že každý vidí tu změnu a její dopad někde jinde.

Dnes už víme, jak to dopadlo nejen u nás, ale i na Slovensku a můžeme s trochou nadsázky říci, že voliči v obou zemích projevili minimálně podobný názor na určitý styl politiky. Slováci to měli o to těžší, že se museli vypořádat v těchto volbách i s maďarskou otázkou a my jsme zase měli problém v tom, že se nám styl politiky, který na Slovensku už poměrně otevřeně nazývají "mečiarismom", usadil v obou největších politických stranách, jak v ČSSD, tak i v ODS.

Nyní se zdá, že obě země mají naději na novou vládu, že jak ČSSD, tak i Smer zůstanou v opozici. Musím říci, že jsem v tomto ohledu ve vztahu ke slovenské politické scéně velmi opatrný. Myslím, že se dá očekávat, že slovenský prezident pověří sestavením nové vlády znovu Roberta Fica, protože výsledek, kterého Smer dosáhl, je prostě bez dalšího vynikající. Smer tím získá další čas pro vládnutí a rozklad tábora pravicových protivníků. Robert Fico má každé ze čtyř politických stran, které mají ambici postavit společnou pravicovou čtyřkoalici, rozhodně co nabídnout, k většinovému vládnutí mu stačí dvoukoalice a může se navíc zbavit zatěžující spolupráce se Slotovou SNS. Na Slovensku je také poněkud nejasné, jaké jsou zákulisní dohody místních "velrybářů", a tudíž dělat předčasné závěry by bylo nemoudré.

Na druhé straně jsem přesvědčen, že je dobré, že voliči se na Slovensku vyjádřili velmi jasně a rozdali karty do dalšího období poněkud jinak. Bude velmi důležité sledovat, kdo a jak je připraven je zvednout a co s nimi dokáže zahrát. Nezapomínejme ani na to, že v kartách je důležité nejen to, kdo drží bank, ale především to, kdo je "na forhontě". A na Slovensku je to v obou případech Smer SD a Robert Fico. Bude velmi zajímavé sledovat, jak si povede...

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.6. 2010