V Kyrgyzstánu vypukla etnická válka

14. 6. 2010

Mezi kyrgyzskými a uzbeckými mladíky dochází k přestřelkám poté, co se nepokoje, vzniklé v městě Oš, rozšířily do dalších oblastí.

Kyrgyzská prozatímní vláda vydala svým bezpečnostním jednotkám právo na místě střílet násilníky, kteří vyvolávají nepokoje, avšak násilí pokračovalo a od čtvrtka zahynulo více než 100 osob. Nejméně 1100 lidí bylo zraněno v nejhorším etnickém násilí za posledních dvacet let. Davy kyrgyzských mužů vypalují uzbecké vesnice, vraždí obyvatelstvo a útočí na policejní stanice.

Tisíce zděšených Uzbeků prchají směrem k hranici s Uzbekistánem poté, co byly zničeny jejich domovy. Svědci informovali, že byly zastřeleny ženy a děti, které se snažily uprchnout.

Většina města Oš byla zničena, celé uzbecké čtvrti byly srovnány se zemí. Většina obětí jsou Uzbeci. Jejich mrtvoly leží v troskách a začínají zapáchat.

Dočasná představitelka kyrgyzské vlády Rosa Otunbajeva konstatovala, že nepokoje vyvolal svržený uzbecký prezidnet Kurmanbek Bakijev. Bakijev uprchl letos v dubnu poté, co jeho vojáci zastřelili 85 neozbrojených demonstrantů. Probakijevovské hnutí v jižním Kyrgyzstánu se rychle proměnilo v násilný etnický konflikt. Většina Uzbeků podporuje novou prozatímní vládu.

Vládnou obavy, že se konflikt rozšíří do dalších zemí ve střední Asii. Znepokojeny jsou i Spojené státy, které používají vojenskou základnu u kyrgyzského hlavního města Biškeku, odkud vysílají vojáky do Afghánistánu. Americké velvyslanectví lituje pokračujícího názilí a požaduje "okamžité obnovení pořádku respekt vůči právu a zákonnosti".

v sobotu požádala Otunbajeva Moskvu, aby vyslala vojáky a obnovila pořádek. Ruský prezident Medveděv to odmítl učinit. Konstatoval, že nepokoje jsou "interním konfliktem, nicméně vyslal do Kyrgyzstánu prapor parašutistů, jejichž jediným úkolem je zajistit bezpečnost na ruské vojenské základně v Kantu na severu země. Medveděv bude jednat s regionálními spojenci, jak reagovat na krizi.

V devadesátých letech bylo při násilí mezi Kyrgyzy a Uzbeky v městě Oš usmrceny stovky osob a jen rychlý zásah sovětských jednotek zabránil dalším bojům. Dnes žádná ruská vojska nepřijedou, a tak prozatímní kyrgyzská vláda povolala do zbraně záložní vojáky až do věku 50 let.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.6. 2010