Izrael je nucen hájit "agenta Mossadu" zatčeného v Polsku

14. 6. 2010

Izrael je nyní nucen obhajovat údajného agenta své špionážní organizace Mossad, který byl zatčen v Polsku a obžalován, že zneužíval německého cestovního pasu při operaci, jejímž cílem bylo usmrtit palestinského extremistu.

Uri Brodsky čelí vydání do Německa, které ho chce postavit před soud v souvislosti s vraždou Mahmouda al-Mabhouha, čelného činitelé organizace Hamas, kterého usmrtili izraelští agenti letos v lednu v Dubaji.

Brodsky byl 4. června zatčen na varšavském letišti Okecia. Izrael přiznal, že Brodsky je izraelským občanem a že mu poskytují kozulární pomoc. Izrael Brodského charakterizuje jako "podnikatele". Izraelské úřady se odmítly vyjádřit k tvrzení, že se údajně snaží zabránit tomu, aby Polsko Brodského vydalo do Německa. Izrael požaduje, aby byl Brodsky vrácen do Izraele. Je to známkou bezprostředního napětí mezi Izraelem a jeho nejvýznamnějšími evropskými spojenci, Polskem a Německem.

Podle polských médií zaslalo izraelské velvyslanectví ve Varšavě polské vládě silný protest a požaduje, aby Polsko Brodského do Německa nevydávalo.

Británie a Austrálie nedávno vyhostily ze svých zemí izraelské diplomaty, když vyšlo najevo, že izraelská tajná služba zneužila při vraždě činitelé Mossadu v Dubaji zfalšovaných britských a australských pasů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.6. 2010