Incident na edinburském letišti: Proč se dá žít lehčeji v Británii než v ČR

14. 6. 2010 / Jan Čulík

K zajímavému incidentu došlo v pondělí odpoledne na letišti v Edinburku. Po příletu letadla z Prahy tam zatkli jednu českou cestující, protože britští imigrační úředníci okamžitě zjistili, že se prokázala ukradeným občanským průkazem.

(Po vašem příletu na letiště vkládají britští imigrační úředníci vkládají váš pas či občanský průkaz do počítačové čtečky - systém jim okamžitě oznámí, pokud je průkaz nahlášen jako kradený.)

Kontext je tento: zmíněné cestující ukradli před šesti lety v pražském metru peněženku, vybrali z ní peníze a peněženku s občanským průkazem hodili do kolejiště.

Majitelka občanského průkazu jeho krádež okamžitě oznámila na pražské policii. Večer téhož dne jí však telefonoval pracovník pražského metra s tím, že prázdnou peněženku s občanským průkazem v kolejišti našel. Žena dostala občanský průkaz zpátky a o jeho nalezení Policii ČR už neinformovala.

Na věci je signifikantní, že majitelka občanského průkazu tento doklad, oficiálně nahlášený jako ukradený, v České republice dál po dobu dalších šesti let běžně používala, vybírala na jeho základě peníze, podepisovala dokumenty, a žádná česká instituce se nepozastavila nad tím, že jde o občanský průkaz, který je nahlášený jako kradený. V pondělí v poledne ji dokonce na letišti v Praze-Ruzyni pustili po prokázání se touto ukradenou občankou i do letadla.

Po šesti letech indolence českých úřadů trvalo jen minutu po příletu do Velké Británie, aby britští imigrační úředníci zjistili, že je průkaz ukradený, zabavili ho a cestující zatkli. Cestující měla s sebou naštěstí i cestovní pas, takže se jí podařilo prokázat svou totožnost a z britského letiště ji po hodině zadržování propustili.

Britská efektivita vyvolává docela znepokojivé otázky: Když vám někdo v ČR ukradne občanský průkaz a nahlásíte to policii, ten, kdo vám ho odcizil, ho bude zjevně moci léta podvodně používat - bude zatčen teprve, když se s odcizeným průkazem vydá do Británie.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.6. 2010