Spojené státy kupují ruské vojenské vrtulníky pro Afghánistán

19. 6. 2010

Americká vláda kupuje ruské vrtulníky, které mají tvořit jádro vznikajícího afghánského letectva. Poslanci amerického Kongresu to kritizují, že se měly raději kupovat vrtulníky americké.

Pentagon vydal 648 milionů dolarů na koupi či renovaci 31 ruských dopravních vrtulníků Mi-17 pro afghánské letectvo. Americké ministerstvo obrany koupí příští rok dalších 10 ruských dopravních vrtulníků a plánoval jich v dalším desetiletí koupit další desítky.

Američtí a afghánští vojenští činitelé, kteří dávají přednost ruským vrtulníkům před americkými, přiznávají, že se může zdát podivné, že Pentagon investuje do ruské vojenské výzbroje. Avšak poukazují na to, že změnit značku vrtulníků by ohrozilo úsilí vycvičit afghánské piloty, žádný z nichž neumí létat s americkými vrtulníky.

Protože získávali afghánští letci výcvik v ruských vrtulnících, Pentagon se rozhodl učinit ruské vrtulníky Mi-.17 jádrem letecké flotily v Afghánistánu. Podle amerických činitelů se ruské vrtulníky dobře hodí pro výšky v horách Hindukuše i pro afghánské pouště.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.6. 2010