Založte si ČSSD i v Čechách

21. 6. 2010 / Miloslav Štěrba

Personální vyprahlost České strany sociálně demokratické je nabíledni. Opět to potvrdila tisková konference vedení strany v sobotu 19. června. U stolu seděli pouze zástupci dvou krajů, Jihomoravského a Moravskoslezského: Sobotka, Zaorálek, Onderka, Škromach. I hlavní kandidát na místo budoucího předsedy -- hejtman Hašek -- žije pod Špilberkem. Pokud je to jen náhoda, shoda okolností, preference moravské bodrosti, odborářský odpor vůči Čechům, je to sice hloupé, ale co se s tím dá dělat?

Kde se však skrývá potřeba oslovovat voliče, mít v každém městě a každém kraji osobnosti, pro něž obětují lidé svůj čas a půjdou je volit, to mi schází. Zejméně vyniká tato disproporce během konání kongresu ODS, kde se na místa místopředsedů ucházejí o nominace známé osobnosti, umožňující straníkům mít ve vedení strany "svého" člověka. ODS opouští po prohraných volbách plejáda osobností, totéž očekávat od ČSSD není možné. Nezůstal by totiž doslova nikdo. Přitom má ČSSD k dispozici ve všech krajích hejtmany.

Smutné však je, že ČSSD není schopna operativně zareagovat na volební propadák. ÚVV je totiž složený z podivných osobností bez důvěryhodnosti mimo stranické sekretariáty. Ty obvykle vyprodukují pány Melčáky, Pohanky, Wolfy, Snítily aj., jako jediné možné zástupce této velké ex-vládní strany. A členové ÚVV jsou pupeční šňůrou svázáni s krajskými šíbry a manipulátory, takže čekat od nich povolební pokání je zbytečné. Zejména budou trvat na statutu quo. Sjezd bude za 9 měsíců, což pan Onderka zdůvodnil takto: před námi jsou dva měsíce prázdnin a pak máme na sjezd už jen půl roku. Proč do veřejného života plete školní prázdniny? K čemu ten stop stav k 31.3.2010 -- aby ve straně zůstali jen ti samí, co prohráli volby? Proč opět odsouvají rozhodnutí o přímé volbě předsedy ( a je ve stanovách! ), až na listopad? Kdy v ČSSD konečně zvolí do vedení strany ženu? K čemu ty formální informace o termínech okresních konferencí, volební klíče ( na OK prý 1 : 75 a KK 1: 260 -- to ani nemusí vysednout z auta) a informace, že místem konání sjezdu bude brněnská akciová společnost.... proto i TK vypadala jak vypadala. Zaznamenal jsem jen novináře z Trendu.

A zatímco Bohuslav Sobotka dlouze vyjmenovával, co všechno ČSSD v budoucnu nepodpoří, a byla toho řádka, že by se s tím daly vyhrát dvoje volby, jediným přínosem TK bylo rozhořčení Lubomíra Zaorálka z postoje české delegace při jednání o bankovních zárukách. Severomoravský poslanec v kverulantském českém postoji spatřil nesmyslný ideologický záměr naší současné pravicové reprezentace, která už jediná v Evropské radě hlídá zájmy nadnárodních bank (sídlící mimo ČR) vůči "nebezpečné" regulaci. A pak nám schází peníze a je nutné bourat sociální stát.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.6. 2010