Bezohledné ničení lesů jako obraz morálního zdraví národa

22. 6. 2010 / Boris Cvek

Ničení našich lesů motorkáři, čtyřkolkáři a automobilisty není zjevně problémem několika regionů, nýbrž jde o akutní problém celé společnosti, o zrcadlo jejího morálního a politického života. Píší mi beznadějní lidé z různých koutů ČR a líčí svůj marný boj s vandaly, kteří ničí přírodní prostředí pro svou "sportovní kratochvíli", aniž by je (nebo policii) nějak vzrušovalo, že porušují zákony tohoto státu. Občané vyjadřují pocit, že za lhostejností a tolerancí místních politiků a policie vůči těmto zločincům jsou různé zájmové kliky a známosti.

Jaké to zrcadlo neutěšeného stavu komunální politiky! Velitel městské policie Krnov Moravec mi např. na mou žádost o zásah proti porušování zákona (a to je smysl existence policie a její povinnost) cítil potřebu sdělit, že chudáci motorkáři se nemají kde vyžít, a proto jim nezbývá než plundrovat lesy. Když v sobotu referoval na titulní straně o mé iniciativě Bruntálský a krnovský deník, oslovený jednatel motorkářského klubu Mlček dal spoluobčanům naději, že motorkáři milostivě přestanou porušovat zákony a ohrožovat lidi v lese, neboť městu se snad konečně podaří vybudovat legální dráhy pro tyto motoristické sporty.

Evidentně jde jen o to, jak utratit peníze daňových poplatníků pro určitou vlivnou, privilegovanou skupinu lidí, která vlastně může porušovat zákony, protože "jí nic jiného nezbývá", a které my ostatní, kdo jsou jí terorizováni, musíme ze svých daní vystavět místo, kde si její příslušníci budou moci nerušeně užívat svého "sportu". Možná by krnovští milovníci golfu mohli vzít své hole a rozbíjet jimi auta a výlohy a tvrdit, že se jim to musí trpět, neboť kvůli tomu, že v Krnově není golfové hřiště, nemají vhodné vyžití a nezbývá jim, než se vyžívat trošku jinak, byť protizákonně. Já osobně chápu ohavné vandalství a ohrožování životů ostatních občanů, čehož se dopouštějí krnovští motorkáři a čehož se zastávají různí hausnerové, za argument, proč NEVYJÍT krnovským motorkářům vstříc a proč investovat jimi požadované peníze daňových poplatníků do jiných, smysluplnějších projektů, jako je např. vybudování hospice nebo protipovodňových opatření. Slušná společnost nemůže podléhat vyhrožování ze strany vlivných skupin lidí, kteří po ní požadují výpalné (investice do jejich koníčku) za to, že ji nechají na pokoji a nebudou ji terorizovat.

Je ovšem zřejmé, že na komunální úrovni té slušné společnosti obecně je velmi málo (o tom referovala již někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová), protože občané jsou příliš svázáni místními poměry, bojí se pomsty a celostátní média jim nepomohou. V tom ohledu jsou však vynikající příležitostí podzimní volby do místních zastupitelstev, jak vyměnit často od roku 1990 vládnoucí osoby s nánosy vazeb a závazků vůči různým vlivným skupinám a dosadit do komunální politiky čerstvé lidi, kteří si budou hledět zájmu občanů a budou obhajovat zákonný pořádek a rovnost před zákonem. To bude ta nejzásadnější rána, kterou občané mohou zasadit korupci a mafiánským způsobům v této zemi: zasáhnout je na komunální úrovni, odkud celá ta hydra vyrůstá až do nejvyšších pater politiky (nejlépe to osvítil případ Čunek, ale i za mnohými nejvyššími politiky z jiných stran jsou či byly regionální podnikatelské skupiny a korupční stín). Mnoho politiků nezvolených do Sněmovny se bude chtít uchytit aspoň na místní úrovni: nedejme jim šanci! Téma ničení životního prostředí a pohrdání zákony musí být základním motivem komunálních voleb celostátně.

Odkaz na skupinu na Facebooku, které není osud naší přírody, ničené "sportovci", ohrožujícími bezohledně životy spoluobčanů a porušující flagrantně zákony této země, lhostejný:

ZDE

Odkaz na článek v Bruntálském a krnovském deníku:

ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 22.6. 2010