Spor o škrty rozděluje G-20

24. 6. 2010

Otevřený spor mezi Německem a USA o to, jaká je správná cesta z krize, se projeví i na setkání dvaceti nejvýznamnějších průmyslových a rozvíjejících se ekonomik, které se koná o víkendu v Kanadě. Závěrečné prohlášení summitu bude napjatě očekáváno. Předběžný návrh, od nějž v pátek jednání odstartují, ukazuje, že ke společnému postoji zemí G-20 je hodně daleko.

Průmyslové a rozvíjející se země jednak varují, že oživení ještě není v suchu a mělo by být dále podporováno. Státy varují před uspokojením z boje proti ekonomické krizi, protože oživení zůstává křehké a nerovnoměrné. "Rozpočtové problémy v mnoha zemích vyvolávající obavy z volatility na trzích by mohly vážně ohrozit obnovu a oslabit vyhlídky na dlouhodobý růst," říká se v návrhu. Zároveň ale G-20 vyjadřuje obavy, že by vysoké schodky mohly ohrozit dlouhodobý růst.

Tak se názory Německa nebo EU ocitají na jedné straně a názor Spojených států přesně na druhé straně - a konsensus neexistuje. Zatímco kancléřka Angela Merkelová chce hlavně škrty dostat pod kontrolu vysoký deficit rozpočtu, administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy vyzývá k větším ekonomickým stimulačním balíkům kvůli stabilizaci ekonomického vývoje. Američané prosazují kombinaci krátkodobého deficitu a dlouhodobého snižování dluhu.

Hlavní Obamovy ekonomické opory, ministr financí Timothy Geithner a šéf ekonomických poradců Laurence Summers, varují, že jen samotné Spojené státy nemohou převzít roli motoru růstu, a globální poptávku je třeba stavět na mnoha pilířích.

Naproti tomu EU bere Německo pod ochranu a prosazuje globální úsporný kurs. Brusel požaduje, aby nejpozději od roku 2011 začal deficit opět klesat. Předseda komise José Manuel Barroso a předseda Evropské rady Herman Van Rompuy napsali členům G-20, že státy musejí přejít od nákladných programů k nastartování konjuktury. "Naší nejvyšší prioritou zůstává zajištění silného a trvalého růstu. Ten vyžaduje ke svému obnovení důvěru."

Německá spolková vláda má i podporu výzkumných institutů Ifo a RWI, jež výslovně pochválily úsporná opatření. "Kdy by se mělo šetřit, když ne teď?" řekl prezident Ifo.

Merkelová a Obama se měli v telefonickém rozhovoru v úterý pokusit o zmírnění konfliktu. Rozhovor údajně proběhl ve "velmi dobré náladě," sdělily poté vládní kruhy v Berlíně. Rozdíly nakonec nebyly tak výrazné jako v médiích. Nicméně k summitu G-20 by se neměla upínat příliš vysoká očekávání.

Podrobnosti v němčině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 24.6. 2010