Motorkáři

27. 6. 2010 / Petr Vařeka

Asi před rokem a půl jsem psal do BL článek o devastaci lesa motorkáři a čtyřkolkáři na Karlovarsku. Kdosi mi odpověděl, že bych měl kontaktovat ninisterstvo vnitra a nikoliv si stěžovat na ignoranci řadových policistů, kteří se jen vymlouvají, že na honění motorkářů nejsou vybaveni.

Napsal jsem tedy na MV (tehdy pod patronátem I. Langera) a zaslal legislativní podnět v této věci a záhy jsem obdržel odpověď, že zásah proti motorizovaným hulvátům je v kompetenci obecních samospráv a že tudíž žádné úpravy zákona zpřísňující postih motorkářů či vyhlášky upravující používání terénních vozidel není potřeba.

Napsal jsem tedy i na magistrát KV a jako přílohu jsem odeslal kopii odpovědi z MV.

Odpověděli, mi že s motorkáři mají již léta problémy (dokonce najížděli se svými stroji i na pracovníky lesní stráže, kteří se je pokoušeli zastavit) a předali celou věc Lesům České republiky.

Ty si na mě vyžádaly upřesnění lokalit, kde jsem motorkáře pozoroval, a poté, co zkonstatovali, že na mnou uvedených místech ke zmíněnému porušování lesního zákona skutečně dochází, kontaktovali Policii ČR.

Ta mě záhy obeslala s tím, ať jim poskytnu upřesňující informace, což jsem učinil s výhradou, že jsem už je podrobně informoval již bezpočtukrát dříve.

Asi za dva týdny jsem obdržel vyrozumění,že případ byl odložen vzhledem k tomu, že se nepodařilo dopadnout žádného motorkáře. Poté, co jsem krátce na to v odlehlých lesích Krušných hor, které byly kdysi svatyní klidu, zastihnul celou kavalkádu motorkářů, kteří si drze razili cestu po pěšině sloužící k přibližování dřeva, jsem se dopálil a napsal znovu na MV (Teď již za ministrování pana Peciny) s tím, že nyní od nich očekávám, že vezmou konečně na vědomí existenci tohoto problému a začnou jej konečně řešit.

Přišel mě přípis, že se zasadí o přešetření postupu karlovarských policistů v této věci a že tedy již mohu být klidný.

Od té doby i nadále potkávám v lesích motorizované bandity - cítí se už tak bezpečně, že se ani nenamáhají zakrývat SPZ. Již dvakrát jsem policistům nahlásil registrační značky čtyřkolek, ale po dřívějších zkušenostech s těmi, kteří hrdě o sobě tvrdí, že jejich krédem je "pomáhat a chránit", jsem už značně skeptický.

Celou tuto anabázi mám podrobně zdokumentovanou a případnému zájemci, který má ještě dost sil k tomu, aby se rval s větrnými mlýny naši policie a justice, je s radostí poskytnu.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 28.6. 2010