Proti důchodové reformě ve Francii demonstrovalo "jen" dva milióny osob

29. 6. 2010 / Karel Košťál

Jan Čulík má bohužel pravdu. Pokud bude proti školnému v Praze demonstrovat jen dvě stě osob, je věc předem ztracena. Čeští vysokoškoláci jsou na tom špatně. Bohužel my, námezdně pracující občané zakládající země Evropské unie, na tom nejsme o nic lépe.

Proti důchodové reformě, která spočívá v tom, že by v příštích letech se ve Francii chodilo do penze v 65 letech, se francouzské levici podařilo dostat minulý čtvrtek do ulic „jen“ 2 milióny lidí „jen“ ve 200 městech. Prezident Sarkozy nic neviděl, není se co divit. Poslal ministerského předsedu Fillona do televize oznámit ze „vláda neustoupí ani o krok, důchodové reformy probíhají v celé Evropské Unii“. A oznámil kancléřce Merkelové (patrně po telefonu), že ve Francii budou škrty a úsporná opatření „jako v Německu“.

Lidé se rozhodli organizovat další demonstrace na září či na říjen. Jsou pesimisté, kteří tvrdí, že pokud nebude proti reformám demonstrovat deset miliónů lidí, Sarkozy nic neuvidí a nic neuslyší. Jsem optimista a tvrdím, že pět miliónů demonstrantů na ulici Sarkozy už zaznamená.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 30.6. 2010