Ruský "špion" na Kypru zmizel

1. 7. 2010

Christopher Metsos (52), údajný plátce výdajů "hlubokého" ruského špionážního okruhu v Americe, uprchl, poté, co byl na Kypru propuštěn na kauci. FBI na něj nyní vydala mezinárodní zatykač, avšak Američané předpokládají, že ho z Kypru odvezla ruská tajná služba, přes tureckou enklávu na severním Kypru, kterou Spojené státy a většina dalších zemí neuznává.

Spojené státy i Rusko se snaží zabránit tomu, aby zatčení Rusů, obviňovaných ze špionáže, vyvolalo výraznějí ochlazení vzájemných diplomatických vztahů. Ruský premiér Vladimír Putin řekl bývalému americkému prezidentu Billu Clintonovi, že "si americká policie dělá, co chce", a že doufá, že zatčení Rusů "nezvrátí veškerý pozitivní vývoj". Ministr zahraničí Sergej Lavrov zdůraznil, že údajní špioni "nespáchali žádné činy zaměřené proti americkým zájmům".

Během několika hodin obě strany odmítly veřejně možnost, že by odhalení ruských špionů v USA mohlo vést k ochlazení vzájemných vztahů. Ruské ministerstvo zahraničních věci oznámilo ve čtvrtek, že "neočekává, že by zatčení záporně ovlivnila rusko-americké styky". Americké ministerstvo zahraničí vydalo podobné prohlášení. "Přecházíme ke vztahu více založenému na důvěře. Do studené války se nevracíme."

Vstřícné postoje na obou stranách zřejmě odrážejí rostoucí skepsi v Rusku i v USA ohledně toho, jak vážnou hrozbou americké bezpečnosti mohla být špionážní operace, která byla v mnoha ohledech archaickým pozůstatkem studené války.

FBI sledovala osm ruských agentů v USA po dobu deseti let, avšak za celou tu dobu nebyla schopna dokázat, že špioni shromáždili nějaký materiál, který by se dal počítat jako špionáž.

Žaloba proti 11 ruským "špionům" je obviňuje jen z propírání špinavých peněz a z toho, že se neregistrovali jako pracovníci cizí vlády, což je povinné podle zákona. Avšak FBI je neobviňuje, že předávali tajný materiál Moskvě.

Moskva přiznala, že většina údajných špionů má ruské občanství. Avšak Metsos je Kanaďan. Jako v každé typické špionážní historce je nejasné, proč se náhle objevil, v doprovodu mladé dívky, 17. června na Kypru, kde měl zůstat 11 dní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 1.7. 2010