Dlouhodobá nezaměstnanost v USA je na nejvyšší úrovni od Velké deprese

2. 7. 2010

Podle údajů zveřejněných institutem The Center for Economic and Policy Research je současná úroveň dlouhodobé nezaměstnanosti v USA adjustovaná k demografickým faktorům na vyšší úrovni než během recese v letech 1982-1983. Ukazuje se, že běžně používané míry dlouhodobé nezaměstnanosti nemají dostatečnou vypovídací hodnotu.

Nezaměstnanost během posledních 12 měsíců neklesla pod 10,8%, zatímco při zatím nejhorší poválečné recesi v 80. letech se nad úrovní 10% pohybovala pouze 7 měsíců.

Mladší lidé v USA mají sklon měnit zaměstnání častěji než lidé starší, a proto je také mezi nimi zpravidla nižší nezaměstnanost. Po započítání tohoto faktoru se ukazuje, že od Velké deprese ve 30. letech nebyl ještě americký pracovní trh tak slabý jako dnes. Vzhledem k tomu by politici měli zvážit příslušné kroky, jako je fiskální stimulus zaměřený na tvorbu pracovních míst (něco poněkud jiného než nalévání peněz do bank, které tvořilo podstatnou část prvního Obamova stimulu a do značné míry zapřínilo jeho obrovskou nepopularitu - pozn. redakce) nebo prodloužení výplaty podpor v nezaměstnanosti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 2.7. 2010