Změna v americkém polním řádu může znamenat více zabitých afghánských civilistů

6. 7. 2010

Generál David Petraeus prohlásil, že po odchodu jeho předchůdce Stanleyho McChrystala nedojde k výrazné změně strategie afghánské války. Afghánci sami se však obávají, že dosud platná pravidla upravující ochranu civilistů mohou být revidována.

Petraeus, který v neděli formálně převzal velení západních jednotek v Afghánistánu, se musí rozhodnout, zda přehodnotí přísná pravidla nařizující ochranu civilistů, která prostřednictvím polního řádu vloni v létě zavedl jeho předchůdce Stanley McChrystal.

Když McChrystal přebíral velení, západní síly způsobovaly mezi civilním obyvatelstvem zhruba stejné ztráty jako povstalci z hnutí Talibán. Generál se zaměřil na snížení těchto ztrát. Velitelé nesměli nařídit palbu na budovy, kde bylo možno důvodně předpokládat přítomnost civilistů, pokud jejich vlastní síly nebyly vystaveny bezprostřednímu nebezpečí. Ale i v takovém případě se měly odpoutat a neriskovat ohrožení nonkombatantů. Přibývá však stížností vojáků, že taková pravidla eliminují hlavní výhody západních jednotek, kterými jsou v prvé řadě palebná síla a technologická převaha.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 2.7. 2010