Polańského propustili, protože přijel do Švýcarska v dobré víře

13. 7. 2010

Švýcarské úřady odmítly americkou žádost o vydání Polańského do USA a zrušily jeho domácí vězení. Švýcarská ministryně spravedlnosti Widmer-Schlumpfová zdůraznila, že ho švýcarské úřady propouštějí, protože přijel do Švýcarska v dobré víře, a jeho vydáním by proto byly porušeny mezinárodní dohody. Zdůraznila, že Polański měl možnost cestovat do Švýcarska a Švýcarsko opouštět, jak se mu zachce, a že přijel do Švýcarska v dobré víře vyzvednout si tam cenu. Kdyby ho nyní Švýcarsko deportovalo do USA, argumentovala ministryně, bylo by to porušením švýcarských ideálů "pravdy a důvěryhodnosti".

Šestasedmdesátiletý Polański poprvé za posledních 10 měsíců měl možnost vyjít ze zahrady u svého domu do vnějšího světa, poté, co švýcarské úřady rozhodly, že nebude deportován k soudu do USA, aby se tam zodpovídal ze sexuálních trestných činů. Tím, jak se zdá, končí 33 let dlouhá Polańského soudní odyssea.

Polański se údajně ze Švýcarska po propuštění z domácího vězení vydal na cestu do Francie, kde normálně žije, poté, co opustil horskou chatu, kde pobýval od prosince 2009.

Režisér byl neočekávaně zatčen loni v září v Curychu na základě amerického zatykače poté, co tam přijel, aby obdržel cenu za celoživotní dílo.

Polański, který se narodil v Paříži polským rodičům a získal Oskara za své filmy Rosemary's Baby, chinatown a The Pianist, byl obžalován z toho, že r. 1977, když mu bylo 44 let, opil a znásilnil třináctiletou dívku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 13.7. 2010