Chvíle pravdy přichází

14. 7. 2010 / Miloslav Štěrba

Na teploměru rtuťový sloupec atakuje 30 stupňů. A to je teprve osm hodin. Čeká nás horký den, zatímco vládu "nejistá sezona", praví v MfD (13.7.) Karel Steigerwald. S horkem publicista nezatočí, do ČSSD si ale rád kopne. Což není žádná sláva -- kopat do poraženého. Znovu připomíná "samoděržavné nadutcovo papalášství", zřejmě v protikladu s Topolánkovým smyslem pro střídmé a pokorné vidění světa. Přeskočíme jeho ekonomický sloupek věnovaný "rozpočtové neodpovědnosti levice", a čeká nás klasika - "obava z návratu komunistů k vládě".

Ale co když se do jeho textu začte mladý perspektivní volič? Jak mu sdělit, že od přicházející vlády lze očekávat všechno, jenom ne jasnou odpověď, jak vlastně ta "nejistá sezona" skončí. Proto upozorňuje na největší hrozbu pro vládu: "je to vláda sama". Nikoli "pouliční boj opozice, generální stávky státních zaměstnanců ani parlamentní obstrukce".

Vypočítává stálice českého politického světa: "sobectví, nedůtklivost, malichernost, populistické válčení, handrkování, žabomyší válčení" a hle, i papalášství, které se "u nás rozmáhalo vlevo i vpravo". Takže nejen Paroubek...

A nová vláda nám může nabídnout "etos změny, nový úděl, nový směr...nějaké nové hranice jako Kennedy". Ale především reformy: "Lidé přeci jen chtějí reformy". Spatřuje v tomhle parné létě "odhodlání občanstva snášet dočasné nevýhody reforem", neboť jak upřesňuje, "reformy se nedělají proto, aby boháči okradli chudáky, nýbrž aby stát fungoval lépe za méně peněz".

Opět to samé. Nejlépe žádný stát, vláda si vystačí se silovými ministerstvy. Asi proti "pouličnímu boji opozice". Vše ostatní zvládne volná ruka trhu. Trh poskytne nezaměstnaným dávky životního minima, zruší mateřské školy, zaplaví republiku universitami, trh nás zahrne levnou lékařskou péčí rumunsko-bulharsko-moldavských lékařů, když ti domáci odmítnou státní regulace a vyrazí na vandr.

Autor tvrdí, že "vláda nabídne buď nové obzory, nebo staré spory". Odvážné tvrzení. Zejména když dobře známe směřování k "novým obzorům". Abychom měli jasno, K.S. mezi ně nepovažuje "různé zplodiny privatizačních změn". Ty totiž "v interpretaci opozice převážily nad pozitivními výsledky změny socialismu v kapitalismus".

Konec dobrý, všechno dobré. A tak K.S. končí článek věnovaný reformám známou kritikou ČSSD, "když shodila vládu v době předsednictví EU". Zkrátka, jeho slovy, "hodily jim do toho vidle, sedláčtí křupani!" Mohl přidat i odkaz na Chlumec. Ale zřejmě je informovaný o znalostech reálií a historických souvislostí u mladé generace.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 14.7. 2010