Kdo vlastně bude vládnout?

14. 7. 2010 / Štěpán Kotrba

Tak už konečně byla oficiálně jmenována vláda a to, co dosud bylo jen v návrhu, se stalo skutečností. Proto je možné si položit i otázku – kdo vlastně bude v této vládě vládnout? Bude to ODS či někdo jiný?

Možná to na první pohled není jasné, ale v této vládě ODS ztratila, co mohla.

An English version of this article is in CLICK HERE

Všechny silové resorty jdou mimo ODS. Za silové považuji především ty, kde se hlavně rozdělují peníze a to už dávno rozhodně není ministerstvo obrany. Ty doby, kdy se prodával armádní majetek, už jsou pryč. A žádné velké zbrojní programy se také nechystají – nákupy obrněných transportérů už byly schváleny. Velké peníze budou až při nákupu stíhaček a to se dá také nějak zvládnout. Bude to nakonec právě ODS, která bude vysvětlovat, proč se v tak velkém rozsahu v armádě bude škrtat ve výdajích.

ODS sice má nejvíce ministrů, ale čemu její ministři vládnou? Průmyslu, zemědělství a také životnímu prostředí, což jsou dnes z hlediska rozdělovaných peněz poměrně slabé resorty. Dohromady tudy proteče něco přes 30 mld, nepočítáme-li peníze z EU.

Naproti tomu ostatní koaliční partneři jsou na tom podstatně lépe. Jen přes ministerstvo dopravy protéká 30 mld a více než 100 miliard přes ministerstvo školství. A tak bychom mohli pokračovat.

Klíčové je však obsazení správce státní pokladny. Pamatujeme přece ujištění Petra Nečase, že ODS získá ministerstvo financí pro sebe. Ti, co tuší, odkud vycházejí zákulisní tlaky, se potutelně smáli. Věděli, že finance nakonec získá Miroslav Kalousek. A tak se i stalo.

Mocenská pozice TOP 09 a Miroslava Kalouska jmenováním nové vlády mimořádně vzrostla. Proč to Nečas udělal, je nejasné. Jakoby zapomněl, že něco podobného se již v minulosti stalo.

Bylo to v roce 2002, když Vladimír Špidla postavil do čela ministerstva financí v úřadování naprosto nezkušeného (a financí málo znalého) Bohuslava Sobotku. Současně dopustil, aby v čele rozpočtového výboru stanul Miroslav Kalousek, zkušený státní úředník. A s ním i někteří šíbři. Jedním z místopředsedů rozpočtového výboru byl přece také poslanec Kraus. Také protřelý parlamentní matador, který si uměl mnohé prosadit. Jak mohl proti takové sestavě nezkušený Sobotka uspět? Dopadlo to podle očekávání - z rozpočtového výboru vždycky odešel s „domácím úkolem“.

Výsledkem této Špidlovy nominace bylo, že sociální demokracie tehdy mohla za všechna nepopulární opatření, i když do nich byla "zezadu" tlačena svými koaličními partnery.

Dnes se zdá, že tuto chybu Petr Nečas chce zopakovat. Tentokrát v čele rozpočtového výboru je nezkušený Pavel Suchánek z ODS, který bude plně závislý na tom, co mu ministr financí sdělí. A zase to bude tak, že za nepopulární opatření vlády bude odpovídat Nečas a ODS a oba koaliční partneři se budou tvářit, že oni za to nemohou, že to pan premiér....

Vždyť to už začíná. Copak představitelé jak VV, tak TOP nedeklarovali, že budou útočit na post pražského primátora a tedy, že se chtějí zmocnit vlády nad Prahou – dlouholetou baštou ODS? Vyklidí ODS i tuto pozici?

Proč chce ODS dopustit takové oslabení, je rovněž nejasné. ODS je přece strana, která chce patrně být přítomna na české politické scéně déle než jedno období. Na rozdíl od svých partnerů. Obě koaliční strany se přece netváří tak, že by chtěly pokračovat i dalším volebním období. Že by admirál Karel pokračoval i po dalších volbách, je asi hodně bláznivý nápad.

A VV? I "kecy veřejné" se zatím tváří jako strana na jedno použití. Tedy tak, že si to její zakladatelé chtěli zkusit, zda se podaří dostat se do vysoké politiky. A ono to - kupodivu - vyšlo.

Počkejme, jak její představitelé budou mluvit tak asi po roce, až zjistí, že to úřadování je docela otrava a hlavně - pořád se někdo ptá, proč se nepodařilo to, či ono, co jsme tak vzletně slibovali v našich volebních programech.

Sestavením této vlády na sebe vzal Petr Nečas velkou odpovědnost za další osud ODS. Možná, že dokáže, že premiérem této vlády bude on. A nikoli Miroslav Kalousek, který zjevně vyhrál první kolo.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 14.7. 2010