Moskva torpédovala americký plán sankcí proti Teheránu

16. 7. 2010

Ruský ministr energetiky Sergej Šmatko ve středu na setkání s íránským ministrem pro těžbu ropy Masúdem Mirkazemím prohlásil, že žádné mezinárodní sankce nenaruší spolupráci obou zemí v oblasti ropného průmyslu, dodávek paliv a jaderné energetiky. Toto prohlášení fakticky torpéduje snahy Washingtonu zvýšit tlak na Teherán kvůli jadernému programu prostřednictvím blokády dodávek benzínu. V Íránu se sice nacházejí jedny z největších zásob ropy na světě a země je čtvrtým největším světovým exportérem suroviny, nicméně rafinérské kapacity má ve velmi špatném technickém stavu a nedokážou pokrýt víc než 60% vnitrostátní spotřeby benzínu. Embargo na dodávku paliv by tedy mohly být pro íránskou ekonomiku citelnou ranou.

USA mezitím zavedly jednostranné sankce vůči zahraničním společnostem prodávajícím Íránu benzín. Řada velkých ropných koncernů jako Total, Shell či BP už přerušila dodávky. Ze země odešel i ruský Lukoil, který nechce poškodit své obchodní zájmy v USA.

Spojené státy v minulosti také kritizovaly ruskou účast na budování jaderné elektrárny v Búšehru. Příprava nového mezivládního dokumentu rozvrhujícího budoucí rusko-íránskou spolupráci v elektroenergetice a jaderné energetice je tedy dalším krokem, který Washington patrně nepotěší.

Většina expertů oslovených listem Nězavisimaja gazeta pochybuje, že by ekonomické výhody plynoucí z nových smluv mohly vyvážit škody ve vzájemných vztazích s USA; upozorňují i na fakt, že Írán je vážným konkurentem Ruska na evropském energetickém trhu.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.7. 2010